Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3679
Sambata, 18 septembrie 2021
01:08:08

Un meniu folosit in timpul ultimului pranz servit pe Titanic ar putea fi vandut cu 70.000 de dolari - 01 Sep 2015

 
Un meniu folosit in timpul ultimului pranz oficial care a fost servit pe Titanic, in urma cu peste un secol, ar putea fi vandut cu pana la 70.000 de dolari la o licitatie online, ce va avea loc pe 30 septembrie.

Celebrul transatlantic de lux s-a scufundat in Oceanul Atlantic pe 15 aprilie 1912, dupa ce s-a ciocnit de un aisberg, in timpul calatoriei sale inaugurale, de la Southampton (Marea Britanie) la New York (Statele Unite).

Marti, 1 septembrie, se implinesc exact 30 de ani de la descoperirea epavei Titanicului pe fundul Oceanului Atlantic de o echipa de exploratori si oameni de stiinta.

Meniul va fi pus in vanzare pe 30 septembrie la o licitatie organizata de Invaluable, o casa specializata in licitatii online, alaturi de o scrisoare a unui supravietuitor de pe Titanic si de un tichet utilizat de un client la baile turcesti de pe transatlantic si care voia sa se cantareasca.

David Lowenherz, patronul Lion Heart Autographs, comerciantul de manuscrise rare aflat la originea licitatiei, spune ca in lume mai exista doar alte doua sau trei meniuri folosite in timpul ultimului pranz oficial servit pe Titanic. El considera ca acel meniu ar putea fi vandut cu o suma cuprinsa intre 50.000 de dolari si 70.000 de dolari.

Artefactele ce vor fi puse in vanzare sunt asociate cu pasageri de pe Titanic care au fost salvati din acel naufragiu si s-au aflat la bordul "Lifeboat No. 1" ("Barca de salvare Nr. 1").

Supranumita "Barca banilor", Lifeboat No.1 a devenit un subiect controversat in presa internationala, prin prisma acuzatiilor aduse pasagerilor bogati, care ar fi mituit membri ai echipajului, cerandu-le sa vasleasca si sa se indeparteze cat mai repede de nava care se scufunda, inainte ca barca de salvare sa se umple. Aproximativ 1.500 de persoane au murit in acea catastrofa, iar cele mai multe pierderi de vieti omenesti s-au inregistrati in randul pasagerilor de la clasa a III-a.

Meniul a fost salvat de un pasager de la clasa I, Abraham Lincoln Salomon, si este semnat pe verso de Isaac Gerald Frauenthal, un pasager originar din New York, care luase pranzul cu Salomon in acea zi.

Avand aplicate pe el o stampila oficiala cu data de 14 aprilie 1912 si logoul companiei White Star Line, meniul include friptura de vita, piure, cartofi prajiti, cartofi copti, preparate din peste, sunca, bezea de mere in aluat frantuzesc si opt sortimente de branzeturi.

Transatlanticul Titanic s-a scufundat in timpul calatoriei sale inaugurale, in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, dupa ce s-a ciocnit de un aisberg in nordul oceanului Atlantic. Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa. Construit in santierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat in decurs de trei ore, facand circa 1.500 de victime, dintre cei aproximativ 2.200 de pasageri. Epava sa se afla pe fundul oceanului, la o adancime de 3.800 de metri.

Sursa: MediafaxDa mai departe: