Omega 3, esential pentru sanatatea noastra

O serie de studii recente au demonstrat efectul pozitiv al acizilor grasi Omega 3 in poliartrita reumatoida, precum si efectele impresionante asupra sanatatii aparatului cardiovascular si o reducere semnificativa a riscului general de imbolnavire.

E bine sa ne reamintim ca, in general, poliartrita reumatoida este insotita si de probleme cardiovasculare. Astfel, in cazul poliartritei reumatoide active, un aport suficient de Omega 3 poate echivala cu ameliorarea simptomatica indusa de tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene.

De altfel, este bine cunoscut faptul ca anumite populatii, precum cele din Japonia, din Islanda, eschimosii sau cei din regiunea mediteraneana, care consuma mult peste bogat in Omega 3, se imbolnavesc mai rar de inima.

In plus, cercetarile arata ca Omega 3 joaca un rol esential in pastrarea bunei dispozitii si a sanatatii, astfel ca acesti acizi grasi polinesaturati au fost numiti si "elixirul fericirii". Actiunea benefica a acizilor grasi Omega 3 se extinde insa asupra unei categorii mult mai largi de afectiuni, ei fiind esentiali pentru buna functionare a intregului organism.

Importanta acizilor grasi Omega 3, numiti si esentiali, se explica si prin faptul ca, alaturi de Omega 6, fac parte din structura membranelor tuturor celulelor din corp, iar acidul gras DHA constituie 60% din creierul uman.

In acelasi timp, faptul ca organismul nostru nu-i poate sintetiza singur, iar alimentatia noastra curenta este mereu mai saraca in Omega 3 ne explica de ce carenta de Omega 3 devine mereu mai frecventa si mai severa, conducand la o continua degradare a starii noastre de sanatate.

Este, de asemenea, important de stiut ca acizii grasi Omega 3 blocheaza productia enzimei care distruge cartilajul in cazul osteoartritei si a poliartritei reumatoide. In acelasi timp, efectul antiinflamator face ca pacientii cu artrita sa aiba mai putine dureri si sa se reduca nivelul de umflaturi si de anchilozare.

Produsul Omega-3 si Glucozamina imbina efectele benefice ale acizilor grasi Omega 3, EPA si DHA, cu cele ale sulfatului de glucozamina si ale sulfatului de condroitina si cu cele ale vitaminei C si E, obtinandu-se astfel o eficienta exceptionala in tratarea articulatiilor, oferind o protectie sporita cartilajelor.

Se obtine, astfel, atat o reducere a inflamatiei si a durerii articulare, cat si o stimulare a formarii colagenului si o refacere a cartilajelor.


Retetele magice ale vindecatorilor de odinioara - Terapia cu seminte

Consumate crude, semintele fructelor si legumelor sunt adevarate medicamente naturiste!

Statisticile spun ca romanii rontaie mai multe seminte decat americanii, considerati cei mai mari consumatori de popocorn. Ne plac semintele, mai ales cele de floarea-soarelui si de dovleac.

Semintele legumelor si fructelor si-au gasit o intrebuintare la romani mult mai valoroasa: leac pentru diferite afectiuni. Semintele faceau parte din retetele magice ale vindecatorilor de odinioara, iar azi sunt ingrediente pentru cele mai eficiente preparate naturiste. Consumate crude, au efectul cel mai puternic.

Micile uzine de medicamente

Pe vremuri, taranii le considerau pastratoarele vietii, adevar demonstrat si de medicina moderna care a descoperit ca, inainte sa se transforme in plante verzi, semintele contin energii uriase si substante benefice pentru organism.

Terapia cu seminte nu presupune consumul exclusiv al semintelor, ci in combinatie cu un regim sanatos bazat pe legume si fructe.

Pentru a fi eficiente terapeutic, semintele se maninca neprajite, deoarece prin preparare termica, cea mai mare parte a proprietatilor lor vindecatoare este distrusa.

Din seminte se pot prepara si remedii sub forma de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii. Mai trebuie stiut ca semintele, desi par uscate si moarte, sint organisme vii, bogate in nutrienti.

De aceea, consumul semintelor intre mese, in locul gustarilor, pe linga rolul extrem de benefic, si satura. Nu intimplator terapia cu seminte este inclusa in regimurile dietetice.

Seminte de dovleac

Dietologii din Japonia pun semintele de dovleac (bostan) pe primul loc in tabelul produselor alimentare, deoarece ele contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si, mai ales, zinc.

Sunt recomandate in lupta cu constipatia si balonarea. Sunt diuretice, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism.

Pentru tratarea acestor afectiuni, se prepara laptele de bostan dintr-un pahar de seminte pisate intr-un vas de lut si trei pahare de apa clocotita.

Se strecoara, se stoarce bine terciul si se bea lichidul obtinut de trei ori pe zi, cite 1/2 de pahar, inainte de masa. In caz de limbrici (viermi intestinali), se prepara un amestec din 30 g de seminte crude de bostan, cu pielita verde, 50-60 ml de apa si o lingurita de miere de albine.

Se ia pe nemancate, cate o lingurita, timp de o ora, pana se epuizeaza toata doza, apoi se face o clisma. In cosmetica, semintele de dovleac improspateaza tenul.

Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita (1:10) si se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata pentru 15-20 minute.

Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul semintelor de dovleac, care desfunda vasele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor, dar au si rol adjuvant in cancer, leucemie, scleroza sau diverse boli greu vindecabile.

Se mai recomanda in alimentatia persoanelor cu boli hepatice, cardiovasculare, femeilor insarcinate si copiilor.

Susanul previne osteoporoza

Semintele de susan contin vitaminele A, B, C, E. Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa.

Semintele de susan contin si proteine, cu 50% mai mult decat se afla in carne. Sunt foarte bogate in calciu si inlocuiesc cu succes laptele.

Consumul de susan previne osteoporoza. Semintele au o mare valoare energetica, aduc un aport insemnat in afectiunile de nutritie, sunt laxative, emoliente, antitumorale si ajuta la detoxifierea ficatului si a rinichilor, intaresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea si sunt afrodisiace.

Semintele de susan sunt o sursa buna de seleniu, magneziu si fosfor, avand un continut scazut de colesterol si sodiu.

Seminte de marar pentru glaucom

In medicina traditionala, semintele de marar si-au castigat reputatia de leac extrem de eficient in mai multe afectiuni. Pentru hipertensiune si insuficienta coronariana cronica, se oparesc in 500 ml apa clocotita 2 linguri de seminte de marar pisate si se infuzeaza intr-un termos timp de o ora.

Se strecoara si se beau cate 100 ml lichid cu 30 minute inainte de masa, de 3-4 ori pe zi. Leacul este bun si pentru artroza si imbunatatirea digestiei.

Expectorant din seminte de in

Semintele de in sunt folosite la combaterea constipatiei si a inflamatiilor tubului digestiv si cailor urinare. Extern, faina din seminte de in are proprietati antiseptice si calmante.

Cataplasma din faina de in si musetel (parti egale) ajuta la maturarea abceselor si furunculelor, iar in amestec cu mierea ajuta la vindecarea ranilor. Extractul din seminte de in este utilizat in inflamatiile si hipertrofia prostatei. Scade senzatia imperioasa de a urina si cantitatea de urina acumulata in vezica.

Un alt avantaj consta in faptul ca impiedica cresterea celulelor prostatei, contribuind la vindecarea cancerului de colon si a prostatei, la tratamentul arterosclerozei, impiedicind formarea cheagurilor de singe.

„Bomboanele agricole“ combat nicotina

Semintele de floarea-soarelui, cele mai populare seminte consumate la noi, au multiple intrebuintari in medicina naturista. Sunt un remediu de baza in combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.

Semintele de floarea-soarelui contin o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor.

Sunt bogate in vitamina E, un antioxidant care previne aparitia bolilor de inima. Sunt recomandate mai ales femeilor gravide si copiilor, pentru continutul ridicat de vitamine B.

Semintele de floarea-soarelui au darul de a reduce pofta de nicotina, iar infuziile fortifica vasele de sange si nervii, amortizind impactul renuntarii la tutun.

Chimen, coriandru si mac

Se considera ca semintele de struguri sunt niste antioxidanti foarte puternici, cu rol in combaterea cancerului. Sunt bune remedii impotriva artritelor, alergiilor, problemelor de circulatie, diabetului si a problemelor de vedere.

Celebru pentru combaterea gazelor la stomac si a aerofagiei, chimenul se prepara in felul urmator: se opareste o lingurita de seminte cu o cana de apa, se lasa sa se infuzeze 10 minute, apoi se bea cate o ceasca dupa fiecare masa.

Datorita principiilor sale active, chimenul ajuta in tratarea enterocolitelor, mareste diureza si lactatia mamelor care alapteaza, stimuleaza pofta de mancare si este vermifug.

Semintele se folosesc si la conservarea muraturilor, in brinza, iaurt. In India se foloseste chimenul alb, care are un cu totul alt gust si aroma, cu el se condimenteaza mancarurile cu orez si legume.

Infuzia cu seminte de chimen este recomandata in guturai. Semintele de coriandru, preparate sub forma de decoct reduc colesterolul rau.

Este un bun diuretic si stimuleaza actiunea rinichilor. Siropul din seminte de mac trateaza raceala, iar infuzia calmeaza durerile de dinti si urechi. Semintele de mac mai au si efect sedativ.

Seminte de patrunjel - insuficienta cardiaca.

Seminte de artar - recomandate in caz de colecistita. In timp, dispar durerile in zona ficatului, creste pofta de mancare.

Seminte de fenicul - bronsita cronica cu tuse.

Seminte de ridiche neagra – pentru vindecarea ranilor, escarelor si ulcerului varicos.

Seminte de morcov ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi si fiere.

Durerile in gat provocate de raceala se amelioreaza cu 1/4 de pahar de seminte de rodii fierte in 250 ml apa. Se bea lichidul fierbinte.

Mancati in fiecare dimineata o mana de seminte de susan negru foarte bogate in calciu.


 DE CE NU REUSESC SA SLABESC?

Mananci sanatos, faci exercitii fizice in mod regulat si cu toate acestea, nu reusesti sa slabesti. Fii convinsa ca exista o solutie pentru problema ta.

1. Esti prea stresata

Cand esti nervoasa incearca sa respiri lent, inspirand si expirand. Fa o baie fierbinte seara, inainte de culcare si nu ocoli uleiurile aromate sau sarurile relaxante.

2. Renunta la fumat

Pentru a evita ingrasarea, ai grija sa ai la indemana alimente sarace in calorii: morcovi, castraveti, telina, etc. Mesteca guma cand simti nevoia de tigari. Guma te va ajuta sa-ti calmezi pofta de a mesteca ceva.

3. Atentie la medicamente

E bine de stiut ca unele medicamente iti modifica obiceiurile alimentare, iar altele favorizeaza stocarea grasimilor.

Medicamentele antidepresive actioneaza asupra sistemului nervos central si iti maresc pofta de mancare. Ele te fac sa simti mereu nevoia sa mesteci ceva.

Unele tratamente hormonale favorizeaza stocarea grasimilor si retinerea lichidelor in tesuturi. Ce-i de facut?

In nici un caz nu opri tratamentul, doar pentru ca observi ca te ingrasi. In schimb, poarta o discutie cu medicul tau. El va gasi doza potrivita astfel incat tratamentul sa nu aiba efecte secundare asupra siluetei tale.

4. Retii lichide

8 din 10 femei se confrunta cu aceasta problema, mai ales cu 2 saptamani inainte de menstruatie.

Organismul stocheaza apa si sarea, care umfla efectiv tesuturile. Singura solutie pentru eliminarea celor 2-3 litri de lichide este sa accelerezi eliminarea lor. Cand te simti balonata, adauga in apa pe care o bei un amestec de  plante diuretice. Bea apa cu inghitituri mici. Nu consuma multa sare si ocoleste alimentele sarate (conserve, mezeluri).

http://safiitusanatos.manager.ro