Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3679
Sambata, 18 septembrie 2021
01:40:59

Telescopul Hubble a reperat o nebuloasa planetara la 6.000 de ani lumina distanta - 02 Sep 2015

 
Aceasta fotografie de o frumusete aparte surprinde nebuloasa planetara NGC 6818, cunoscuta si drept Nebuloasa Mica Gema, localizata in constelatia Sagittarius (Sagetator), la aproximativ 6.000 de ani lumina distanta de Pamant.

Haloul stralucitor care inconjoara steaua muribunda care a generat aceasta nebuloasa are peste jumatate de an lumina in diametru a?? fiind urias prin comparatie cu steaua din centru, insa doar un fir de nisip la scara cosmica.

Atunci cand imbatranesc, stelele mici si medii, de tipul Soarelui si cu pana la de opt ori mai masive decat astrul nostru, formeaza nebuloase planetare. Stelele care cantaresc mai mult de 8 mase solare isi vor sfarsi vietile cel mai probabil printr-o explozie dramatica de tip supernova.

Astfel, dupa cateva miliarde de ani, o stea de tipul Soarelui ramane fara hidrogen (folosit in reactia de fuziune nucleara avand ca rezultat producerea de heliu) si nu mai dispune de suficienta energie pentru a-si sustine straturile exterioare. Atunci nucleul stelei incepe sa se contracte si se incalzeste. Straturile exterioare se extind enorm din cauza temperaturii foarte mari a nucleului, devenind mult mai reci. Steaua devine un gigant rosu. Nucleul continua sa se contracte si sa se incalzeasca pana reincepe procesul de fuziune nucleara avand drept combustibil de aceasta data heliul, din care se formeaza carbon si oxigen. Reaprinderea reactorului nuclear al stelei duce la stoparea contractiei nucleului, dar steaua ramane instabila si emite pulsatii puternice. Acestea vor deveni la un moment dat suficient de mari pentru a arunca intreaga atmosfera solara in spatiu.

Gazele evacuate formeaza un nor de material in jurul nucleului expus al stelei. Pe masura ce atmosfera se indeparteaza de stea, straturi din ce in ce mai adanci cu temperaturi din ce in ce mai mari sunt expuse iar atmosfera stelara ejectata este ionizata si incepe sa straluceasca, formand astfel o nebuloasa planetara.

Sursa: AgerpresDa mai departe: