Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3679
Sambata, 18 septembrie 2021
01:11:20

S-a lansat o noua nava spatiale Soyuz cu trei astronauti la bord spre Statia Spatiala Internationala - 02 Sep 2015

 
O nava spatiala rusa Soyuz avand la bord primul astronaut danez din istoria zborurilor cosmice si doi cosmonauti din Rusia si Kazahstan a decolat miercuri de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan cu destinatia Statia Spatiala Internationala (ISS), informeaza AFP.

Nava Soyuz TMA-18M a decolat de la Baikonur la ora 04:37 GMT, transportand pe danezul Andreas Mogensen, rusul Serghei Volkov si kazahul Aidin Aimbetov.

"Racheta a fost lansata. Totul este in ordine la bord", a declarat agentia spatiala rusa Roscosmos, citata de AFP.

In urma cu mai bine de o luna, guvernul rus si-a dat acordul pentru prelungirea pana in 2024 a perioadei de exploatare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), potrivit unui anunt facut de directorului Agentiei spatiale din Rusia (Roscosmos), Igor Komarov.

Executivul de la Moscova a 'aprobat propunerea comuna', a afirmat Komarov, referindu-se la acordul convenit intre Agentia Spatiala Europeana (ESA), SUA si Rusia vizand prelungirea functionarii ISS cu patru ani dupa data limita prevazuta anterior, de 2020.

Aceasta hotarare a fost luata in contextul in care Rusia, ca si China a?? care nu participa la ISS a?? planuiesc sa-si construiasca, in viitor, statii orbitale proprii.

Statia Spatiala Internationala a?? un proiect de peste 100 de miliarde de dolari a?? se deplaseaza cu 27.000 de kilometri pe ora la o distanta de aproximativ 385 kilometri de Terra.

Lansata in 1998, ISS este rodul cooperarii dintre SUA, Rusia, Canada, Japonia si tarile din Agentia Spatiala Europeana (ESA). Formata din 11 module si uriase panouri solare, ISS gazduieste permanent, din anul 2000, echipaje umane la bordul sau. Pana acum a fost vizitata de astronauti din 15 tari, potrivit NASA.

Sursa: AgerpresDa mai departe: