Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3557
Miercuri, 19 mai 2021
01:50:10

Fenomen astronomic rar: Super Luna si eclipsa de Luna, simultan, pe 28 septembrie - 05 Sep 2015

 
Un eveniment astronomic foarte rar, ce consta in producerea simultana a doua fenomene spectaculoase - Super Luna si eclipsa de Luna -, va avea loc in noaptea de 27 septembrie spre 28 septembrie.

Un eveniment astronomic similar s-a produs in urma cu peste 30 de ani, iar urmatorul va avea peste aproape doua decenii.

Fenomenul va fi vizibil aproape in toata lumea si va incepe in seara de 27 septembrie in America de Nord si America de Sud, iar in dimineata de 28 septembrie va putea fi urmarit si din Europa, Africa si anumite regiuni din Asia Acentrala. Locuitorii din regiunea Asia Pacific nu vor putea sa urmareasca fenomenul.

Super Luna - sau Luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci cand Luna plina (sau Luna noua) ajunge pe orbita sa la cea mai mica distanta fata de Terra si apare mult mai mare decat in celelalte nopti. In general, se produc intre trei si sase Super Luni pe an. In timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decat cel al Lunii pline obisnuite.

Acest fenomen astronomic va fi vizibil partial si din Romania. "In noaptea de 27 spre 28 septembrie se produce o eclipsa de Luna, care va incepe la ora 03:11, va avea maximul la 05:47 si se va termina la 08:23. Luna va apune in jurul orei 07.15, asa ca nu toata eclipsa va fi vizibila. Totusi putem vedea totalitatea, cand Luna se va afla la numai 15A deasupra orizontului", se spune pe site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Aparitia simultana a Super Lunii si a unei eclipse de Luna s-a produs cel mai recent in 1982. Urmatorul eveniment astronomic similar va avea loc in anul 2033.

Sursa: MediafaxDa mai departe: