Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3679
Sambata, 18 septembrie 2021
01:02:40

Aproape toate pasarile marine vor ingurgita plastic pana in 2050 - 01 Sep 2015

 
Majoritatea pasarilor marine de pe planeta au ingurgitat deja plastic, dar pana in anul 2050 aproximativ 99% dintre toate speciile marine, printre care albatrosi, pinguini, pescarusi, vor fi afectate de poluarea de acest tip, semnaleaza un studiu publicat recent in Australia, preluat de AFP si EFE.

"Pentru prima data, avem un pronostic global al impactului extins al poluarii cu plastic asupra speciilor marine si putem aprecia ca rezultatele sunt frapante", mentioneaza intr-un comunicat unul dintre autori, Chris Wilcox, cercetator din cadrul Agentiei nationale australiene pentru stiinta (CSIRO).

"Estimarile, bazate pe observatii istorice, arata ca aproximativ 90% dintre pasarile marine au ingurgitat deja plastic. Este foarte mult si aceasta arata omniprezenta poluarii cu plastic", adauga acesta.

Cercetatorii au trecut in revista studii realizate intre 1962 si 2012 pe 135 de specii de pasari marine. Un studiu datand de la inceputul anilor 1960 arata ca, la acea vreme, sub 5% dintre pasarile marine erau afectate.

Poluarea cu plastic, care potrivit oamenilor de stiinta atinge in unele locuri nivelul de 580.000 de bucati de plastic/km2, reprezinta un pericol pentru pasari, pentru ca acestea confunda suprafata colorata cu alimentele. Pasarile se pot imbolnavi sau pot muri daca ingereaza prea mult plastic.

Potrivit cercetatorilor, "intre 2015 si 2026, cantitatea totala de plastic produsa va fi echivalenta cu tot ceea ce s-a fabricat deja" de cand a inceput productia de plastic.

Amenintarea poluarii cu plastic la adresa pasarilor marine "creste repede", iar prezenta plasticului va avea un impact mai mare intr-o zona care se intinde din sudul Australiei pana in sudul Africii si in America de Sud, zona care cuprinde o mare diversitate de specii.

Sursa: AgerpresDa mai departe: