In acest sfarsit de saptamana, pe litoralul marii negre se desfasoara Campionatul National de Juniori I si II la oina, eveniment initiat de Federatia Romana de Oina (FRO), aflata sub patronajul Casei Regale a Romaniei.

Oina, recunoscuta oficial ca sport national al Romaniei, pe data de 3 iulie 2014, este un joc sportiv traditional romanesc, ce solicita calitati sportive complexe, cum ar fi viteza buna de alergare, reflexe rapide in miscarile de autoaparare fata de loviturile mingii, precizie in aruncarea si lovirea mingii cu un baston sau bata.

La Campionatul desfasurat pe litoral in aceste zile, pe toata perioada competitie juniorii si-au etalat priceperea in jocul de oina si au dovedit ca sportul national al Romaniei poate redeveni acolo unde ar trebui sa fie, in preferintele romanilor.

Cele sase echipe care s-au inscris pentru a participanta la Campionatul National de Juniori I si II la oina sunt: 

Juniori I: CS Hoina Craiova, ACS Avantul Frasin Suceava, CSM Ramnicu Sarat, CS Spicu Horia si CS Surdila Greci.

Juniori II: CS Hoina Craiova, ACS AvAntul Frasin Suceava, CSM RAmnicu Sarat, CS Spicu Horia, CS Izvorul Chiuiesti si CS Surdila Greci.

„Apetitul pentru jocul de oina, sport national al Romaniei, este din ce in ce mai mare si asta pentru ca Federatia Romana de Oina (FRO), aflata sub patronajul Casei Regale a Romaniei, a demarat in urma cu multi ani un amplu proiect in acest sens. Atat reprezentatii Federatiei, cat si iubitorii jocului de oina au facut an de an eforturi pentru a insufla, mai ales copiiilor, pasiunea pentru sportul national.”, a declarat Nicolae Dobre, presedintele FRO.

Campionatul National de Juniori I si II la oina si-a inceput competitia vineri, 29 iulie a.c., pe terenul Complexului „Centenar 2018” din comuna Cumpana, judetul Constanta si a continuat pana duminica, 1 august a.c., pe plaja Belona din Eforie Nord.

Clasament final la Juniori I

Locul 1 - CSM RAmnicu Sarat - 15 p

Locul 2 - Izvorul Chiuiesti - 11 p

Locul 3 - Hoina Craiova - 11 p

Locul 4 - CS Surdila Greci - 9 p

Locul 5- Spicu Horia - 9 p

Locul 6 - AvAntul Frasin - 5 p

Clasament final la Juniori II

Locul 1 - Hoina Craiova - 18 p

Locul 2 - CSM RAmnicu Sarat - 14 p

Locul 3 - Spicu Horia - 10 p

Locul 4 - Avantul Frasin - 6 p

Potrivit presedintelui Federatiei Romane de Oina (FRO), Nicolae Dobre, acest eveniment s-a desfasoarat in colaborare cu Ministerul Tineretului si Sportului, Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, A.C.S. Frontiera Tomis Constanta, avand  ca parteneri Primaria si Consiliul Local ale Comuniei Cumpana si C.S. Victoria Cumpana, din judetul Constanta.

Cu prilejul desfasurarii Campionatul National de Juniori I si II la oina, reprezentantii Federatiei Romane de Oina multumesc tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea tuturor competitiilor si a popularizarii jocului de oina, sportul national al Romaniei.