Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, și principele Radu, împreună cu principesa Sofia sărbătoresc, astăzi 10 Mai, Ziua Regală și Ziua Independenței Naționale. 

În călătoria simbolică cu Trenul Regal, alături de membrii Casei Regale se vor afla secretarul de stat Ion Popa de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Alexandru Muraru, reprezentat special al Guvernului, voluntari ai Crucii Roşii Române, ai Fundaţiei Regale Margareta a României, dar și elevi olimpici, veterani Invictus, persoane vârstnice şi copii beneficiari ai proiectelor umanitare, sociale, educaţionale şi culturale patronate de Majestatea Sa.

Anterior plecării, cei prezenți au asistat la un ceremonial militar organizat pe peronul gării, de către Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul și fanfara Ministerului Apărării Naționale.


Trenul Regal folosit în prezent de către Familia Regală a fost inaugurat în anul 1928. Acesta a fost gândit ca un mijloc de transport pentru Regele Ferdinand Întregitorul și Regina Maria, în vizitele lor numeroase pe teritoriul României Mari. 

Anterior, Regele Carol I și Regele Ferdinand au folosit alte două garnituri de tren, din anii 1870 până în anii 1920.

Trenul este compus din cinci vagoane: Vagonul Sufragerie, Vagonul Majestății Sale, Vagonul Musafirilor Regali, Vagonul Invitaților și Vagonul Casei Majestății Sale. Acetora li se mai adaugă, în cazul unor Funeralii Regale, Vagonul Funerar.

Cu actualul Tren Regal au călătorit patru generații ale Familiei Regale: Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regina Elena, Regele Mihai și Majestatea Sa Margareta. Nu au călătorit niciodată cu acest tren Regele Ferdinand I și Regina Ana.

Trenul Regal a plecat din Gara Regală Băneasa, având programate opriri în Prahova, Buzău, Brăila şi Galaţi. După încheierea ceremonialului sosirii la Galaţi, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public, timp de două ore.