Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3347
Miercuri, 21 octombrie 2020
08:06:18

Un colt de Rai! - 12 Oct 2014

 

Aflata in coltul nord-vestic al judetului Bacau, la limita cu judetele Harghita si Neamt, pasul Ghimesului, pe valea Trotusului, se infatiseaza asemenea unui colt de Rai.  

Pe masura ce inaintezi pe valea Ghimesului, natura, asimilata de Vasile Ghica ca un „Paradis regasit din care vrem neaparat sa ne autoalungam”,  iti bucura privirea si iti incanta sufletul cu frumusetea ei perfecta.  

Peisajul este incantator! Padurile sunt unica bogatie a acestor meleaguri. Salbaticia naturii, muntii semeti ce strajuiesc valea îngusta, viata in stilul traditional iti da senzatia unui loc de basm.

Aceasta zona, unde de sute de ani oamenii locului trudesc din greu pentru a putea trai, nu a putut fi niciodata colectivizata in vechiul regim.

Oameni simpli, frumosi la suflet

Viata oamenilor din zona nu este deloc una usoara! Cu greu reusesc sa surpravietuiasca.

Ea se bazeaza pe cresterea animalelor, pastorit, cultivarea pamantului, prelucrarea lemnului si mica industrie artizanala.

Una dintre caracteristicile modului lor de viata este faptul ca, pe la mijlocul primaverii se muta cu animalele in colibe, sus pe pasunile montane, iar toamna, in jurul zilei de Sfantul Mihail se muta inapoi in sat.

Casele sunt raspandite pe spatii mari, au curti spatioase, bine structurate, iar majoritatea oamenilor stiu din traditiile familiei, de unde au venit stramosii lor pe locurile in care stau acum.

In ciuda duritatii vietii pe care o duc, localnicii sunt oameni simpli, au gesturi usoare, zambesc discret, iar vorba cu accent ardelenesc le este foarte blanda.

Ajunsi pe meleagurile lor, ospitalitatea si bunavointa le este fara margini.

Vechiul punct de granita al Imperiului Austro-Ungar cu Romania

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna, cu numele de Gyimesbükk, făcea parte din districtul Felcsík al comitatului Ciuc al regatului Ungariei, parte din Austro-Ungaria.

In anul 1918, comuna a fost ocupată de armata Romaniei, stat care a revendicat Transilvania, iar doi ani mai tarziu, trecerea la Romania a fost oficializata prin tratatul de la Trianon.

Astfel, anuarul Socec din anul 1925 o consemneaza cu numele romanesc de Ghimes-Faget.

Pe langa frumoasele peisaje montane, ca obiective turistice, mai pot fi vazute: Biserica romano-catolica "Kontomac", muzeul satului la Antal Maria - sat Ghimes,  ruinele Cetatii Rákóczi -1780-, situată pe vechea linia de demarcatie a granitei dintre Moldova si Transilvania, monumentul fratelui scriitorului Liviu Rebreanu, sublocotenentul erou Emil Rebreanu executat pe 14 mai 1917 de catre autoritatile militare Austro-Ungare.

Si nu in ultimul rand, interesant de vazut este Gara din Ghimes, o cladire impozanta, construita in anul 1897 si care, printre altele, a servit ca statie de frontiera de cale ferata intre Vechiul Regat si Imperiul Austro-Ungar.

Comuna Ghimes-Faget are in componenta sase sate: Faget, satul de resedinta, Bolovanis, Fagetu de Sus, Ghimes, Rachitisi si Tarhausi.

Se invecineaza la nord si est cu judetul Neamt, la vest cu judetul Harghita, la sud cu comuna Palanca, iar la sud-est cu comuna Brusturoasa.

Despre aceste meleaguri, sunt foarte multe lucruri frumoase si interesante de spus, insa, pentru cei care doresc sa vada, sa simta si sa traiasca magia unui colt de Rai, le recomand sa viziteze aceste zone unice.

Senior editor Mihaela FRONI / Foto: Daniel NISTOR   Da mai departe: