Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3437
Luni, 18 ianuarie 2021
03:16:12

Sfantul Gheorghe, purtator de biruinta si cel mai venerat dintre Sfinti! - 23 Apr 2013

 

Astazi, 23 aprilie, aproape un milion de romani iși serbeaza onomastica de Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruința si cel mai venerat dintre Sfinti.

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, 910.507 de romani poarta numele Sfantului Gheorghe. Dintre acestia  727.351 sunt barbati, iar 183.156 sunt femei.

Dintre cei aproape 730.000 de barbati, 551.885 se numesc Gheorghe sau Ghiorghe, iar 146.574 poarta numele George.

Alti 24.022  poarta numele de Gheorghita sau Ghiorghita, iar 4.870 se numesc Ghita.

Potrivit aceleiasi surse, dintre femeile care isi sarbatoresc onomastica astazi de Sfantul Gheorghe, 133.845 poarta numele de Georgeta, alte 33.877 se numesc Gheorghita sau Ghiorghita, 14.929 au fost botezate Geta, iar 505 femei poarta numele de Ghita.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a fost general de armata pe timpul imparatului Diocletian, Ocrotitorul Ostirii.

Pana in anul 1996, cand printr-un ordin al ministrului Apararii Nationale s-au nominalizat ocrotitorii spirituali pentru fiecare categorie de forta armata, aceasta a fost “titulatura” folosita de catre Armata Romaniei.

Astfel, aviatorii  - Statul Major al Fortelor Aeriene - au ales ca ocrotitor pe Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, marinarii - Statul Major al Fortelor Navale - au ales-o ca ocrotitoare pe Sfanta Fecioara Maria, iar Statul Major al Fortelor Terestre a ales ca patron spiritual pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți. Numeroase biserici ii poarta hramul, precum si aproape un milion de cetateni romani.

Nu in ultimul rand, exista numeroase orașe in Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunarii este denumit astfel.

De asemenea, Sfantul Gheorghe este prezent si pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.

In Lituania, de exemplu, Sfantul Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni ale Spaniei ziua sfantului se serbeaza cu mese bogate și cu daruri.

Si pentru ca asa se cuvine, astazi – 23 aprilie – de sarbatoarea Sfantului Gheorghe, purtator de biruinta si cel mai venerat dintre Sfinti, uram si noi tuturor celor ce ii poarta numele si isi serbeaza onomastica un sincer LA MULTI ANI cu multa sanatate, impliniri si bucurie sufleteasca alaturi de toti cei dragi!

Echipa StarPressDa mai departe: