Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3347
Miercuri, 21 octombrie 2020
11:03:33

S.O.S. Dantura! Interviu cu dr. stomatolog Nicu Gachi (I) - 21 Jan 2014

 

Cine nu doreste sa aiba o dantura sanatoasa, dar si confortul unui zambet de invidiat?! Toata lumea...

De la aceasta ideea am plecat si noi atunci cand am hotarat sa aflam ce inseamna, de fapt, o dantura sanatoasa, cum se mentine aceasta, dar si la ce riscuri ne supunem atunci cand nu ne adresam stomatologului la timpul potrivit.  

Pentru a afla toate aceste lucruri, ne-am adresat medicului stomatolog Nicu Gachi, de la clinica CityDent din Constanta, si de la care am aflat lucruri extrem de importante si deloc de neglijat.

Reporter: Care este cea mai corecta modalitate de intretinere a unei danturi pe care ne-o dorim fara probleme?

Dr. stomatolog, Nicu Gachi: Regula de intretinere a unei danturi este igiena care trebuie sa fie facuta zilnic si de doua ori, respectiv dimineata si seara. Durata alocata periajului este intre 3 si 5 minute. Totodata, pentru a curata corect dantura, periajul trebuie executat cu miscari de sus in jos, nu haotic in toate directiile.  

Reporter: Au vreo importanta pasta de dinti si periuta pe care le folosim?

Dr. stomatolog, Nicu Gachi: Desigur! In mod corect, pasta de dinti folosita trebuie sa contina fluor si sa nu fie foarte abraziva. De asemenea, pentru cei fara sensibilitati, periuta de dinti trebuie sa aiba perii medii.

Reporter: Ce se intampla atunci cand exista sangerari in timpul periajului dentar?

Dr. stomatolog, Nicu Gachi: Da! Sunt si situatii de sangerare a danturii – gingivita sau paradontita. Aceste cazuri, insa, se pot rezolva cu un periaj profesional, detartraj sau aplicatii topice in cabinet cu anumite substante.

Reporter: Ce altceva ne mai ajuta pentru o ingrijire corecta a danturii?

Dr. stomatolog, Nicu Gachi: La fel de importanta pentru igiena dentara este si folosirea apei de gura si a atei dentare. Aceasta din urma insa, trebuie folosita corect si la indicatia stomatologului. Acelasi lucru se intampla si in cazul periutelor interdentare si a periajului.

Reporter: Sunt persoane care desi nu au probleme cu datura, isi doresc o albire a acesteia. Ce ne puteti spune in acest sens?

Dr. stomatolog, Nicu Gachi: Albirea danturii consta in aplicarea unui gel pe dinti sanatosi, fara carii, si trebuie facuta de specialist. In niciun caz acasa fara consultarea unui stomatolog. Aceasta operatiune dureaza intre 40 de minute si o ora, iar dintii se albesc cu 12 nuante.

Este important de retinut faptul ca dupa aceasta albire, in primele 3, patru zile, nu se consuma anumite alimente colorate si pe care medicul le indica pacientului la momentul potrivit. Dintele este mult mai predispus la colorare dupa albire. De aceea trebuie tinut cont de indicatia stomatologului, iar pentru mentinere este bine de mers din nou la medic dupa 6 luni. Practic la momentul albirii danturii este nevoie de o remineralizare a smaltului, de aceea trebuie tinut cont cu strictete de indicatia medicului.

Reporter: Ce alte sfaturi la indemana le mai puteti oferi pacientilor, pe final?

Dr. stomatolog, Nicu Gachi: Este foarte important sa avem grija de toata dantura. Pe langa igiena zilnica, trebuie avut grija sa luam din pripa orice carie. In momentul in care aceasta avanseaza, pe langa durerile dentare deloc placute, ne creaza disconfort la mancat, la vorbit si implicit pot apare complicatii nedorite.

De la o simpla durere se poate ajunge la probleme cardiologice sau la infectii in organism, nu doar local. O carie care este tratata la timp  preintampina situatia in care dintele se fractureaza si implicit se reduce riscul de a imbolnavi dintii sanatosi.

(Va urma)

Senior editor Mihaela FRONI / Foto: Eduard CHITUDa mai departe: