Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3357
Vineri, 30 octombrie 2020
14:39:20

O MARE LIBERA PENTRU DELFINI - 11 Feb 2014

 

In cadrul campaniei "22 de ani cu Oceanic Club - Printre pesti si delfini", Societatea de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin (S.E.O.P.M.M.) din Constanta lanseaza Proiectul O MARE LIBERA PENTRU DELFINI.

Protectia patrimoniului natural si cultural, precum si dezvoltarea cercetarii stiintifice in teren din Romania sunt doar doua dintre principalele obiective ale organizatiei S.E.O.P.M.M Oceanic Club, prin derularea mai multor pro­grame incadrate intr-o strategie pe termen lung.

Delfinii in declin numeric datorat exclusiv activitatilor omului

Inca de la inceputul anilor '60 in Marea Neagra traiau peste 2.000.000 de exemplare.

In anii '90 stocurile populationale ale delfinilor erau estimate la sub 100.000, iar in dreptul coastei romanesti, potrivit unor statistici publicate de Institutul National de Cercetare Dezvoltare Marina, mai sunt prezente in medie aproximativ 2.000 de exemplare.

Declinul numeric s-a datorat unei vanatori industrializate, barbare, suprapescuitului, poluarii intensive la care a fost supusa Marea Neagra, cu implicatii deosebit de grave asupra capacitatii de reproducere a indivizilor si asupra imunitatii acestora fata de boli virale si bacteriene.

Populatiile celor trei specii de delfini care traiesc aici sunt intr-un puternic declin numeric datorat exclusiv activitatilor omului.

Prin pozitia ocupata in varful piramidei trofice a ecosistemului Marii Negre, delfinii indeplinesc un dublu rol de mare interes: sunt cei mai buni indicatori ai evolutiei calitatii mediului marin si realizeaza selectia populatiilor piscicole inclusiv a specii­lor cu mare valoare economica, feridu-le de raspandirea unor boli contagioase si deci de epizootii (epidemii ale animalelor) si de degenerare prin proliferarea indivizilor slab echipati genetic.

Amploarea pe care a luat-o pescuitul ilegal cu unelte fixe, precum si prezenta in cantitati mari a plaselor pescaresti pierdute sau abandonate in mare, ambele fiind elemente care duc la decesul unui procent extrem de ridicat din cazurile de esuari din zona costiera romaneasca, im­pun o interventie ferma si urgenta.

Cinci ani de investigatii asupra cauzelor mortii cetaceelor la coasta romaneasca

Intr-un interval de cinci ani (iunie 2007 - iunie 2012), echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club alaturi de parteneri a investigat cauzele pentru care delfinii mor in zona costiera romaneasca.

Peste 90% dintre acestia au murit din cauze nenaturale, iar dintre acestia un procent extrem de ridicat se datoreaza plaselor pescaresti pierdute/ abandonate in mare.

Problema plaselor abandonate nu este doar romaneasca. Potrivit numeroaselor rapoarte centralizate de organisme internationale, ea este prezenta si in alte zone costiere ale lumii.

Prin semnarea si ratificarea Acordului pentru Protectia Cetaceelor din Marea Neagra, Marea Mediterana si Zona Atlantica Adiacenta (ACCOBAMS) Romania si-a asumat inclusiv un plan de masuri care prevede eradicarea plaselor pescaresti abandonate.

Din pacate in cei peste 10 ani trecuti de la momentul ratificarii acestui acord nimeni nu a facut nimic in acest sens.

De aceea S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club si-a propus curatarea primei zone din apele teritoriale, de plase abandonate si declararea primei zone libere de plase.

Astfel, se doreste atragerea atentiei asupra dimensiunii fenomenului si se doreste un prim pas catre eradicarea acestei probleme, precum si reducerea numarului de cazuri de delfini morti din cauze nenaturale.

Nu trebuie uitat faptul ca, pe langa delfini acesti "ucigasi silentiosi" distrug si importante cantitati de pesti, crustacee si un numar destul de important de pasari marine.

"Monument" al eliberarii marii cu vic­timele plaselor pescaresti

Cu ajutorul ambarcatiunii DELPHIS si a unei echipe de opt scafandri profesionisti la care se adauga un numar de 20 de voluntari ce vor deservi proiectul la suprafata si pe uscat, S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club doreste sa "scaneze" vizual zona marina cuprinsa intre digul de nord al Portului Constanta si Cap Pescarie Mamaia, de la tarm pana la izobata de 30 metri adancime, pentru a localiza plasele pe­scaresti abandonate.

Ulterior fiecarei localizari, urmeaza procesul de extragere a acestora din mare si transportarea la uscat de unde vor fi preluate si transportate la incineratorul Eco Fire situat in localitatea Lumina, singurul din judetul Constanta care respecta normele de protectie a mediului.

Cu o parte din plasele recuperate, inainte de a fi incin­erate, va fi construit un "monument" al eliberarii marii ce va fi amplasat la limita dintre orasul Constanta si statiunea Mamaia, la sfarsitul op­eratiunilor pe mare, pentru a sensibiliza opinia publica si autoritatile.

Pe acest "monument" vor fi asezate si ca­teva cranii de delfini prelucrate de partenerii S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club de la Muzeul Antipa, preluate de la cateva dintre vic­timele plaselor pescaresti din anii trecuti, care se gasesc in patrimoniul muzeal.

Pentru derularea acestui proiect S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club va colabora cu Ad­ministratia Bazinala de Apa "Dobrogea-Litoral", Ad­ministratia Portului Constanta, Capitania Zonala Con­stanta/ Autoritatea Navala Romana, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, asociatii de pescari si primaria orasului (pentru autorizarea amplasarii tem porare a "monumentului" eliberarii marii)

Prima zona marina libera de plase pescaresti abandonate, de la coasta romaneasca

Pentru operatiunile pe mare sunt necesare circa 80 de zile, cantitatea totala de plase aban­donate estimata, in acest moment pentru aria respectiva, fiind de aproximativ 130 de tone.

Rezultate estimate de catre S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club ca urmare a implementarii acestui proiect sunt:

- 130 tone deseuri de plase abandonate scoase din mare si distruse

- prima regiune libera de plase abandonate din Marea Neagra

- reducerea cu cel putin cinci cazuri a numarului mediu anual de cetacee esuate moarte din cauze nenaturale in zona costiera Constanta.

- generarea unui interes crescut din partea publicului si autoritatilor pentru demararea unui program similar la nivelul intregii regiuni a apelor maritime teritoriale ale Romaniei.

S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club, prima institutie neguverna­mentala de profil din Romania

Infiintata la 28 februarie 1992, de un grup de pa­sionati ai stiintelor naturii, Societatea de Explorari Oceanografice si Protectie a Mediului Marin Oceanic-Club este prima institutie neguverna­mentala de profil din Romania.

In prezent S.E.O.P.M.M. are reprezentante in mai multe state din lume: Franta; Regatul Ma­roc; Statele Unite; Germania; Angola.

Timp de 21 de ani, Oceanic-Club a dus la bun sfarsit o serie in­treaga de programe de explorare, de conservare si re­constructieecologica.

Inceputul a fost in 1992 cu un film documentar "Pledoarie pentru Delta Dunarii" ce avea sa se concretizeze in parte a argumentatiei necesare definirii statutului de Rezervatie a Biosferei pentru aceasta regiune.

Apoi a urmat educarea tinerilor din Constanta si nu numai, a fost infiintata prima rez­ervatie submarina din bazinul Marii Negre "Acvatoriul Marin Litoral 2 Mai - Vama Veche" si au fost intreprinse actiuni de igi­enizare a unor zone submerse sau din perimetrul unor rezer­vatii naturale, cu primele incercari timide de organizare a unor expeditii stiintifice romanesti in afara frontierelor Romaniei.

Programe strategice nationale

B-Watch: monitorizarea biodiversitatii zonei Dobrogei si platoului continental al Marii Negre din perspectiva a doua grupe de specii: speciile invazive si speciile amenintate; pregatirea si implementarea unor proiecte de interventie;

Delfinii in criza! - Dolphins in distress! Cercetari asupra celor trei specii de delfini din Marea Neagra, evaluarea starii populatiilor si elaborarea/implementarea de sisteme/mecanisme/proiecte pentru refacerea efectivelor;

E - 2000: include toate proiectele de educatie pen­tru protectia mediului dezvoltate de Oceanic-Club precum si actiunea de inventariere/clasificare a surselor de poluare chimica si fizica a mediului natural;

CeSt XXI: program destinat sustinerii dezvoltarii cercetarii stiintifice de teren a patrimoniului natural si cul­tural al Romaniei de catre institutii muzeale, de cercetare si centre universitare specializate precum si promovarii in randul tinerilor a acestui tip de activitati.

Echipa S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club desfasoara si alte proiecte, in afara ariei te­matice a programelor mentionate, limitate ca intindere in timp, in functie de necesitati conjuncturale ale dezvoltarii cercetarii stiintifice, protectiei mediului sau prezervarii patrimoniului cultural.

Programele strategice internationale

In afara frontierelor Romaniei, S.E.O.P.M.M. Oceanic-Club dezvolta trei programe operationale:

Explorator: program destinat monitorizarii specii­lor marine fixate de substrat, ca indicator polivalent al evolutiei calitatii mediului marin, precum si evaluarii im­pactului modificarilor climatice asupra arealelor distributiei speciilor terestre, intr-o zona in care interfereaza trei mari regiuni biogeografice: Mediterana.

Toate aceste schimbari au potential impact asupra societatii, economiei si mediului, inclusiv din tara noastra.

In paralel, programul are si o com­ponenta educationala prin organizarea de tabere de instruire, pentru elevi si studenti din Romania, in afara frontierelor nationale;

TransAfrica: este un program destinat readucerii cercetatorilor romani din domeniile biologiei, ecologiei, geologiei, geografiei si ar­heologiei in activitati de cercetare de teren in zona Africii;

WoBi: programul are ca obiectiv central sustinerea initiativelor romanesti de cercetare/explorare a biodiversitatii din toate regiunile planetei, individual sau in parteneriat cu echipe din alte state ale lumii.

Senior editor Mihaela FRONI / Foto: S.E.O.P.M.M. Oceanic-ClubDa mai departe: