Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3356
Joi, 29 octombrie 2020
09:00:49

O lume fascinanta a necuvantatoarelor ce merita decoperita! - 10 Aug 2014

 

Cerbi, caprioare, cai salbatici, ponei, zebre, reni, ursuleti cu trompa, canguri pitici, iepuri, pelicani, lebede de vara albe si negre, fazani, struti, mufloni, veverite sunt doar o mica parte dintre frumoasele specii, unele rare aflate pe cale de dispariþie, protejate de lege si declarate monumete ale naturii, care vietuiesc in fascinanta lume a necuvantatoarelor de la Microrezervatia din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) Constanta.

Zecile de exemplare de animale salbatice si specii de pasari vietuiesc in sectorul care le este dedicat pe o suprafata de cateva hectare, intr-un cadru natural demn de invidiat, asemeni unui peisaj rupt parca dintr-o  poveste.

Amenajata pe marginea lacului, microrezervatia beneficiaza de o vegetatie abundenta formata din arbori generosi, diferite specii de arbusti, plante specifice de apa dulce si flori atent selectate.

La randul lor, adaposturile animalelor si a pasarilor sunt frumos amenajate, atent ingrijite, ba chiar se poate spune ca imbinarea cu natura iti dau senzatia cadrului natural real al fiecarui exemplar.

 

Pe tot parcusul itinerariului nostru, prin microrezervatie, ne-a insotit cu amabilitate muzeograful ing. Geta Stan, din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) Constanta, care ne-a explicat despre fiecare exemplar de animal si pasare in parte, cu multa pasiune.

In lumea necuvantatoarelor

De cum intri in microrezervatie, in stanga te “intampina” un cerb falnic, cu o coroana impresionanta datorita coarnelor cu multe ramnificatii.

“Il avem de cand era pui. Ne-a fost donat de o familie care l-a gasit in padure. Si nu este singurul. Avem animale pe care oamenii le-au gasit in padurile din Dobrogea si le-au dona microrezervatiei. Astfel, le putem oferi un cadru natural, ingrijire si hrana corespunzatoare”, ne-a explicat muzeograful ing. Geta Stan.

 

Apoi, am “intalnit” un caprior, iar in imediata apropiere o caprioara care cu micul bot catifelat si umed statea linistita foarte aproape de gardul de protectie, asteptand, parca, sa fie mangaiata.

Diametral opus, in partea dreapta, dupa ce am trecut un podet o lebada alba cu cinci boboci se desfata pe iarba verde de pe marginea lacului, nederanjata de prezenta noastra in preajma.

 

Pe aceeasi insula, inconjurata de apa lacului, cativa mufloni “curiosi”, “tronau” mandri in spatiul special amenajat, doar pentru ei.

 

Am intalnit, apoi, pe aleile microrezervatiei lebede albe si negre, lasate libere, neingradite, care erau vizibil in elementul lor, fara a fi agitate in vreun fel de vizitatorii, adulti si copii, care se plimbau impresionati de ceea ce vad.

 

La cativa metri distanta, am admirat mai multe specii de gaini, de exemplu, din China. “Gaina Rasa Cochinchina pitica frizata a fost introdusa in europa in secolul al XIX-lea, gaina rasa Brahma este tinuta in captivitate pentru decor, fazanul auriu care provine din China si care are un penaj foarte colorat este si el tinut in captivitate pentru decor”, ne-a mai explicat muzeograful ing. Geta Stan.

 

Alaturat, in adaposturi special amenajate iti starnesc curiozitatea cainele enot - un animal nou in fauna Romaniei si care a patruns la noi din Rusia -, porcul spinos – o treime din corp lui este acoperit cu spini foarte lungi -, cerbul lopatar, colonizat in ultima perioada si in padurile dobrogene -  etc.

Ponei, echitatie si hipoterapie

Cu siguranta ca nu poti face o delimitare, ca atractie, intre vietuitoarele din microrezervatie. Fiecare dintre ele este speciala, iar curiozitatea de a le observa, in parte,  minute in sir, este imposibil de stapanit.

 

Cu toate acestea, exista cateva animale care multora le “fura” cel mai mult din timpul petrecut in cadrul peisajului de poveste, despre care vorbeam la inceput.

Minioni, dar cu o personalitate puternica si un comportament activ, docili si extrem de atragatori, poneii reprezinta cea mai mare curiozitate si bucurie a celor mici.

In plus, pentru doar 5 lei, copii se pot bucura de o plimbare cu poneiul pe aleile microrezervatiei, sub atenta supraveghere a personalului.

 

La randul lor, adultii care iubesc caii se pot bucura, in egala masura ca si cei mici, de ore de echitatie. Astfel ca, pentru 10 lei, intr-un spatiu special amenajat, vizitatorii pot avea aceasta oportunitate.

Referitor la posibilitatea vizitatorilor de a face echitatie la microrezervatia din cadrul Complexului Muzeal  muzeograful ing. Geta Stan ne-a explicat: “Sunt cai speciali pentru incepatori. Inclusiv persoanele cu dizabilitati pot face echitatie, datorita faptului ca acestia sunt pregatiti si dresati in acest sens. Exista si posibilitatea de a face abonament la echitatie, in functie de numarul de sedinte, dar se poate face si hipoterapie.”

 

Tot in aceasta zona poate fi admirat calul salbatic, un exemplar care traieste in numar mic in stepele desertice ale Mongoliei si nord-vestul Chinei si care este o specie pe cale de disparitie.

 

La fel de interesant, de vazut, este Insula cangurilor pitici, adapostul unde se afla cerbii lopatari, renii, zebrele, precum si peninsula unde isi au habitatul pelicanii si unde poate fi admirata inclusiv specia protejata prin lege si declarata monument al naturii, respectiv pelicanul cret.

 

Cu certitudine ca, atractivitatea microrezervatiei din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, nu poate fi redata in toata plenitudinea ei, insa, la fel de cert este faptul ca cei care vor hotara sa o viziteze, vor avea senzatia peisajului de poveste, in care natura se imbina perfect cu lumea necuvantatoarelor.

 

Pe langa linistea pe care ti-o confera spatiul larg in mijlocul naturii, atat pe alei, cat si pe marginea lacului  sunt amenajate mese si banci din lemn asezate cu grija astfel incat, copacii sa poata tina umbra si unde vizitatorii poposesc pentru a se relaxa si a se bucura de peisaj.

 

Finalul itinerariului nostru ne-a convins de faptul ca, in primul rand dragostea fata de vietuitoare si apoi profesionalismul oamenilor de la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii reusesc sa ridice la un rang inalt microrezervatia din Constanta, care atrage tot mai multi vizitatori.

 

Pentru cei, pe care speram ca am reusit sa ii convingem ca merita sa vada aceasta lume fascinanta a necuvantatoarelor, intrarea este 10 lei, pentru elevi si studenti intrarea este 5 lei, iar pentru cei mici care au sub cinci ani, intrarea este gratuita.

Programul de vizitare este zilnic, inclusiv duminica, intre orele 09.00 – 20.00.

Senior editor Mihaela FRONI

Foto: Daniel NISTORDa mai departe: