Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3347
Miercuri, 21 octombrie 2020
07:17:15

FESTIVALUL ANTIC TOMIS revine! O experienta unica ce va reinvia istoria daco-romana a Cetatii Tomis! - 24 Aug 2014

 

În perioada 29-31 august, în Parcul Tăbăcărie din Constanţa, se va desfăşura cea de-a treia editie a Festivalului Antic Tomis. La eveniment vor participa trei asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj şi filiala Constanţa, in premiera), România – Dacia Casa Noastră (Constanţa) şi Legiunea IIII-a Scythica (Dobrici, Bulgaria).

Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, Asociaţiei Patronale Mamaia, Asociaţiei Patronale a Cluburilor din Mamaia si al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Dacă prima ediţie a Festivalului Antic Tomis (organizată în perioada 17-19 august 2012 în zona Edificiului Roman cu Mozaic), a reunit peste 6.000 vizitatori,  cea de a doua ediţie, care avut loc în perioada 16-18 august 2013 în zona Sat Vacanţă – Parcul Tăbăcărie, a reunit peste 15.000 de vizitatori şi participanţi.

Cei prezenti la eveniment au avut astfel posibilitatea de-a interacţiona cu obiceiurile şi stilul de viaţă din antichitate, în cadrul numeroaselor ateliere şi activităţi susţinute de membrii asociaţiilor de reconstituire istorică din România, Bulgaria şi Polonia. La editia din acest an, organizatorii estimeaza prezenta unui numar de 20.000 vizitatori.

Bugetul de organizare a Festivalului este estimat la 40.000 euro si provine din fonduri obtinute de la Primaria Constanta, din bugetul colectat din Taxa de Promovare Mamaia – Sat Vacanta, precum si din fonduri proprii si sponsorizari.

Evenimentul beneficiază şi de sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Turism care va organiza împreună cu Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării, în perioada 29-31 august 2014, o conferinţă cu tema „Istoria antică a Dobrogei – valorificarea turistică a brandului Dobrogea”.

Astfel, participanţii vor avea ocazia să poarte discutii  referitoare la activităţile, obiceiurile şi stilul de viaţă din antichitate şi de a analiza contribuţia patrimoniului istoric al Dobrogei la dezvoltarea turismului în regiune.

Iata programul Festivalului Antic Tomis:

Evenimentul va debuta vineri, 29 august, cu deschiderea atelierelor de reconstituire istorică.

Incepând cu ora 17.00, toti cei prezenti vor asista la Parada trupelor militare şi civile, pe traseul City Park Mall – Tabăra unde - la ora 18.30 - va avea loc Ceremonia de deschidere, ce va fi  urmată de prezentarea echipamentului de luptă şi marea bătălie între daci şi romani.

În ziua a doua, sâmbătă, 30 august, de la ora 10.00 vizitatorii se vor întâlni din nou cu viaţa, arta şi obiceiurile antice prezentate în cadrul atelierelor de reconstituire istorică.

La ora 15.00, copiii pot lua parte la o piesă de teatru inedită, cu tematică antică, iar după ora 17.00 va avea loc o nouă luptă între daci şi romani, urmată de o Paradă în Staţiunea Mamaia.

Ziua a 3-a, duminică 31 august, va debuta la ora 10.00, cu vizitarea atelierelor de reconstituire istorică.

La ora 13.00 va avea loc Ceremonia oficială de închidere a Festivalului Antic Tomis şi stingerea Flăcării, iar de la ora 17.00 la locaţia festivalului este programat un spectacol de teatru antic.

Pentru a creste nivelul si imaginea Festivalului Antic Tomis, dar si pentru a da ocazia constantenilor si operatorilor privati sa devina Parteneri ai Festivalului, ALDD lanseaza o Campanie de strângere de fonduri în sprijinul acestui eveniment. 

Astfel, societăţile comerciale care doresc să susţină acest festival o pot face printr-o sponsorizare de minimum 100 ron/ 25 euro, iar publicul larg care iubeste singurul Festival istoric al oraşului Constanţa poate sprijini evenimentul printr-o donatie de minimum 30 Ron/ 7 euro.

Cei care doresc să contribuie financiar la buna organizare a acestui festival pot face donaţii în LEI sau valută (EUR) într-unul din următoarele conturi ale Asociatiei de Promovare Litoral – Delta Dunarii, deschise la Banca Transilvania, Sucursala Constanta:

RO 37 BTRL 01401205E31793XX (LEI); RO12 BTRL 0140 4205 E317 93XX (EURO) sau pot realiza donatia direct la sediul Asociatiei Litoral – Delta Dunarii, in numerar.

“Festivalul Antic Tomis, aflat la cea de-a treia sa ediţie este, atât pentru comunitatea locală, cât şi pentru Asociaţia noastră, un eveniment de suflet, care atrage mulţi turişti şi o imagine pozitivă, atât de necesară Litoralului românesc. Organizarea evenimentului în staţiunea Mamaia – Parc Tăbăcărie, în  luna august, vrea să arate turiştilor care au ales ca destinaţie de vacanţă Litoralul Românesc, că pe lângă mare, plajă, evenimente în cluburi, pot să se transpună şi în atmosfera şi istoria vremurilor de naştere a cetăţii Tomis. Suntem convinşi că cea de-a treia ediţie va avea un impact şi mai mare asupra turiştilor şi a constănţenilor, iar evenimentul  va continua să trezească un interes fantastic şi va reprezenta o nouă pagină în istoria evenimentelor de promovare a Constanţei şi a Litoralului Românesc. Vă aşteptam la reîntâlnirea cu Tomiris şi cu legiunile de daci şi romani, care vor reînvia Cetatea noastră! VIVAT TOMIS!“ , a declarat  Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral-Delta Dunării.

StarPressDa mai departe: