Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3356
Joi, 29 octombrie 2020
09:15:48

Sfaturi de viata din Evul Mediu. Ce trebuia sa faca un barbat daca se dadea la el sotia sefului - 15 Aug 2015

 
Unele lucruri nu se schimba niciodata. O colectie de sfaturi din secolul al XIII-lea arata totusi cat de difereau gandeau oamenii in acea perioada. Chiar daca nici atunci nu era recomandat sa ai o aventura cu sotia sefului, printre sfaturile de viata se numara vomitatul in fiecare dimineata

Nu te incurca cu sotia sefului

”Cartea barbatului civilizat”, scrisa de Daniel din Beccles in secolul al XIII-lea este una dintre primele carti de bune maniere scrise de englezi. Autorul atrage atentia asupra faptului ca nu este civilizat sa furi tacamurile de la un bachet sau sa urinezi in sala in care se ia masa. Un alt sfat este acela de a te purta cu grija atunci cand ti se pare ca sotia lordului iti face avansuri.

”Alege raul mai mic. Planul mai sigur este sa mimezi o boala si sa pleci cu prudenta”, scria Daniel.

Cum sa judeci un om dupa picioare

O alta idee raspandita la acea vreme era ca infatisarea unei persoane este influentata de comportamentul si personalitatea sa. Intr-un text numit ”Secretum Secretorum” sunt identificate numeroase variatiuni ale corpului uman, de la forma ochilor la lungimea bratelor, trasaturi carora le sunt asociate, aparent arbitrar, caracteristici negative sau pozitive.

”Picioarele late si carnoase indica ignoranta si dragoste de opresiune, iar picioarele mici si moi indica rautate. Cele mai bune picioare sunt cele simetrice, de o dimensiune medie, cu putina carne, unghii sanatoase si degete simetrice”, se arata in textul mentionat.

Vomitatul zilnic este sanatos

Unele carti de sfaturi erau destinate exclusiv membrilor familiilor regale si liderilor vremii. Acestea includeau filosofii legate de guvernare, sfaturi despre persoanele in care poti sa ai incredere, regimuri alimentare si strategii pentru vremuri de pace sau razboi.

”Secretul secretelor” este o carte despre conduita regala aparuta in 1326-1327. In carte se recomanda ”vomitatul in fiecare dimineata cu otet indulcit”.

Sursa: Mental FlossDa mai departe: