Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3272
Vineri, 7 august 2020
15:54:21

O capsula japoneza s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala - 25 Aug 2015

 
O capsula spatiala nipona, lansata de la o baza din sudul Japoniei saptamana trecuta, s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala (ISS), in noaptea de luni spre marti, a anuntat Agentia japoneza de explorari spatiale (JAXA), citata de site-ul lepoint.fr.

Aceasta operatiune delicata, ce consta in prinderea capsulei spatiale HTV-5 (cunoscuta si sub denumirea "Kounotori 5") cu un brat robotizat, pentru a fi fixata apoi de un modul al ISS, a fost efectuata de astronautul nipon Kimiya Yui.

Vehiculul a fost conectat fara probleme la statie in cursul noptii de luni spre marti, a precizat JAXA.

"Operatiunea de prindere a capsulei s-a incheiat la ora 19.29 (ora Japoniei). Aceasta sarcina delicata a fost efectuata de spationautul Kimiya Yui si a constat in prinderea vehiculului HTV-5 cu un brat robotizat. Misiunea a continuat apoi cu fixarea capsulei de ISS si efectuarea tututor conectarilor necesare pentru descarcarea produselor pe care le-a transportat", a precizat JAXA.

Un alt japonez, Koichi Wakata, a supravegheat operatiunea din centrul de control pentru misiuni spatiale al agentiei spatiale americane (NASA).

Conectarea la ISS a unui vehicul spatial a fost dirijata pentru prima data in istorie de o echipa japoneza.

"Sunt mandru ca putem sa livram astfel provizii indispensabile pe ISS, gratie posibilitatilor oferite de robotica japoneza, tehnologiilor noastre si astronautilor nostri", a declarat Naoki Okumura, directorul general al JAXA, intr-un comunicat de presa.

O racheta spatiala din gama H-2B a decolat de la Centrul Spatial Tanegashima din Japonia, pe 19 august, si, dupa 15 minute, a plasat cu succes pe orbita capsula HTV-5.

Capsula spatiala a transportat o incarcatura de 5,5 tone de materiale si provizii pentru astronautii de pe ISS, inclusiv un echipament de tratare a apei, trimis de NASA, si un dispozitiv experimental care va studia efectele pe care procesul de imbatranire in spatiu le are asupra soarecilor.

Pe langa proviziile de apa si alimente, capsula HTV-5 a transportat la bordul statiei mai multe costume spatiale, filtre de apa, diverse instrumente stiintifice, inclusiv un telescop ce masoara radiatia cosmica - fluxuri de particule ce includ cea mai mare cantitate de energie din Univers.

Oamenii de stiinta sunt interesati sa descifreze misterul care inconjoara compozitia acestor radiatii si vor sa inteleaga motivul pentru care ele contin niveluri atat de mari de energie.

Noul telescop, care va fi montat in exteriorul statiei, va avea o durata de functionare de pana la cinci ani.

Capsula Kounotori 5, care va ramane conectata la ISS timp de cel putin 45 de zile, este a cincea misiune de acest tip lansata cu ajutorul rachetei H-2B, dupa cele reusite in septembrie 2009, ianuarie 2011, iulie 2012 si august 2013.

Lansarea de pe 19 august a fost realizata de JAXA in colaborare cu grupul industrial Mitsubishi Heavy Industries (MHI), care produce racheta H-2B, cel mai mare lansator spatial al Japoniei.

Potrivit specialistilor, succesul repurtat de aceasta misiune japoneza va ajuta sectorul spatial sa isi revina dupa o serie de trei esecuri rasunatoare inregistrate in ultimele 10 luni, la scurt timp dupa lansarile unor vehicule spatiale de tip cargo.

Cele doua vehicule americane de tip cargo operate de Orbital ATK si SpaceX sunt obligate pentru moment sa ramana la sol, in urma unor accidente suferite pe 28 octombrie 2014, respectiv pe 28 iunie 2015. In schimb, vehiculele rusesti Progress, desi au inregistrat un esec similar in aprilie, si-au reluat zborurile in urma cu o luna.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: MediafaxDa mai departe: