Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3357
Vineri, 30 octombrie 2020
15:37:15

Nobilul german cu un aer de ''dandy'' care a devenit unul dintre cei mai iubiti regi ai Romaniei - 24 Aug 2015

 
In 24 august 1865 sa??a nascut Ferdinand Viktor Adalbert Meinrad De Hohenzolern-Sigmaringen, rege al Romaniei (1914a??1927), membru de onoare, protector si presedinte de onoare al Academiei Romane (d. 20 iulie 1927).

Comitatul Hohenzollern-Sigmaringen din fostul regat al Prusiei a dat istoriei numerosi regi si regine, care au domnit in diverse colturi ale Batranului Continent. Dintre acestia se detaseaza si figura de nobil german cu un aer de "dandy" a Printului Ferdinand, cel care avea sa devina, la varsta de 49 de ani, unul dintre cei mai iubiti regi ai Romaniei. Nascut la data de 24 august 1865, Printul Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau nobiliar complet, era de fapt fiul Principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mare al Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al Romaniei. Ferdinand a ajuns la tron printr-o conjuctura de familie avantajoasa, peste care s-a suprapus si importanta continuitatii statului roman sub forma de regat intr-un context politic international deosebit de instabil. La varsta de doar 19 ani, Printul Ferdinand a venit pentru prima oara in Romania, la acea data regatul roman fiind compus doar din provinciile istorice ale Modovei si Munteniei, unite la data de 24 ianuarie 1859 sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza, primul si singurul domnitor autohton al Romaniei moderne.

Dupa scurta sa vizita in Romania, efectuata in anul 1884, Ferdinand decide sa se reintoarca in Germania pentru a-si termina studiile liceale si universitare. Anul 1893 il gaseste absolvind prestigioasa Universitate din Leipzig si Scoala Superioara de Stiinte Politice si Economice din Tubingen. In decursul aceluiasi an, pricipele Ferdinand se stabileste deja la Bucuresti pentru a-si indeplini atributiile de mostenitor al tronului Romaniei. Ferdinand devenise de fapt mostenitor al coroanei regale a Romaniei inca din anul 1888, dupa ce atat tatal, cat si fratele sau mai mare, renuntasera la tron. In acea perioada istorica, casa de Hohenzollern-Sigmaringen avea numeroase legaturi de sange cu celelalte monarhii importante din Europa. Varul primar al mamei lui Ferdinand era Tarul Ferdinand I al Bulgariei, devenit intre timp cel mai mare oponent al regatului roman condus de tizul si varul sau. Imparatul Francisc Joseph, conducator al Imperiului Austro-Ungar care cuprindea pe atunci provincia istorica romanesca a Transilvaniei, era de asemenea var primar cu bunica lui Ferdinand.

Odata sosit la Bucuresti, tanarul print german se declara cucerit de flora Romaniei, o adevarata provocare stiintifica pentru un botanist pasionat cum era Ferdinand. Nu ramane insensibil nici la frumusetea proverbiala a romancelor. Nobilul prusac este cucerit de farmecul si distinctia poetei Elena Vacarescu, domnisoara de onoare a Reginei Elisabeta. Aventura celor doi idealisti a fost oprita brusc din considerente politice. Ferdinand a fost nevoit sa-si intrerupa relatia cu Elena Vacarescu la interventia si insistentele Consiliului de Ministri al Romaniei, care i-a reamintit principelui ca niciun membru al Familiei Regale nu se poate casatori decat cu femei de sange regal. Ferdinand nu are incotro si pe data de 10 ianuarie 1893 se insoara cu Maria de Edinburgh, nimeni alta decat verisoara sa de gradul trei.

Viitoarea regina Maria a Romaniei avea o descendenta ilustra, bunica sa fiind regina Victoria a Marii Britanii, iar varul sau primar era Tarul Nicolae al II-lea al Rusiei. Regele Ferdinand si Regina Maria au avut impreuna 6 copii, trei fete si trei baieti. Cel mai mare dintre baieti a devenit urmatorul rege al Romaniei, Carol al II-lea. Gurile rele spun ca printul Mircea, care a murit la doar 4 ani, era de fapt copilul biologic al printului Barbu Stirbei, care ar fi avut o relatie ascunsa cu regina. Pentru a evita raspandirea scandalului, Ferdinand ar fi decis sa-l declare pe Mircea drept propriul sau fiua??

Citeste aici continuarea!

Descopera va prezinta principalele semnificatii istorice ale zilei de 24 august:

79 - Eruptia vulcanului Vezuviu a distrus orasele Pompei, Herculaneum si Stabiae, care au fost acoperite de lava. A incetat din viata, in aceste conditii, Plinius cel Batrin, istoric, filolog si literat roman, unul dintre cei mai reputati enciclopedisti ai Antichitatii.

1820 - A incetat din viata Ion Budai Deleanu, scriitor, filolog si istoric roman, autor al poemului eroic-comic ''Tiganiada'' (n. 6 ianuarie 1760).1868    - A incetat din viata scriitorul Costache Negruzzi (n. 1808), membru fondator al Societatii Academice Romane, stralucit reprezentant al curentului national-popular de la a??Dacia Literara” (n. 1808).

1899 - S-a nascut Jorge Luis Borges, considerat cel mai important scriitor latino-american contemporan (m. 14 aprilie 1986).

1929 - S-a nascut Yasser Arafat, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene din 1994 (aceasta data este trecuta in certificatul sau de nastere inregistrat la Cairo/Egipt; dupa alte surse, s-ar fi nascut la 4 sau 27 august 1929); Premiul Nobel pentru pace pe 1994. (m. 11 noiembrie 2004).

 1944 - Este confirmata starea de beligeranta cu Germania, printr-o declaratie oficiala de razboi a Guvernului roman, difuzata prin radio si publicata in presa din 25 august.

1979 - A incetat din viata pilotul german Hanna Peitsch, prima femeie capitan de zbor din lume (n. 29 martie 1912).

1979 - A incetat din viata pilotul german Hanna Peitsch, prima femeie capitan de zbor din lume (n. 29 martie 1912).

1991 - Gorbaciov demisioneaza din fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

2002 - Marina pakistaneza a lansat la apa primul sau submarin fabricat in Pakistan, de tipul Agosta 90-B, au anuntat autoritatile militare pakistaneze.

2006 - Regizorul Cristian Nemescu a murit intr-un accident rutier (n. 31 martie 1979); ultimul sau film,  "California Dreamin' (nesfarsit)", a primit premiul Un certain regard la a 60-a editie a Festivalului de la Cannes (2007).Da mai departe: