Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3347
Miercuri, 21 octombrie 2020
07:47:22

Lacul Albastru, unul din monumentele naturale din Romania, va fi inclus in circuitul turistic - VIDEO - 26 Aug 2015

 
Lacul Albastru, monument al naturii situat la poalele Muntilor Gutai, in apropierea varfului Mogosa (565 metri altitudine), va fi introdus in introdus in circuitul turistic judetean, a declarat luni primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca.

Lacul Albastru, renumit pentru culoarea albastru-verzuie, avand o particularitate hidrochimica ce-l face atractiv atat pentru turistii romani si straini merita a fi promovat ca destinatie turistica. Lacul e situat in vecinatatea a doua cabane montane renumite pentru partiile de schi, iar accesul din DN 18 pe un drum lateral care comunica spre cele doua statiuni montana asigura accesul turistilor pana in marginea lacului”, a spus Dorin Pasca.

Turistii care doresc sa ajunga pe jos pot folosi o poteca marcata, dar se pot orienta apeland la un panou informativ intalnit chiar in centrul orasului Baia Sprie.

Specialistii in geologie presupun ca Lacul Albastru s-a format in perioada anilor 1919-1920 prin prabusirea unor galerii de mina situate pe vechiul filon Domnisoara. Lacul cu o suprafata de 0,5 ha este strajuit de o padure de gorun si pin, iar in jur lui s-a format un biotop specific. Apa lacului este puternic acida avand in continut ioni de sulf, dar si o mineralizatie sulfurata in care se regasesc ioni de cupru care dau apei o culoare albastru-verzuie.

Lacul Albastru se afla in custodia administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului, fiind considerat un bun stiintific care trebuie conservat. In amontele lacului se afla statiunea si lacul Mogosa, partia de schi si varful Mogosa unde functioneaza releul radioului si televiziunii publice. La o distanta foarte scurta de lac se afla statiunea montana Suior cu partiile de schi si un lac special amenajat pentru delectarea turistilor.

Sursa: AgerpresDa mai departe: