Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3314
Vineri, 18 septembrie 2020
14:29:17

Jumatate dintre ghetarii din Asia Centrala s-ar putea topi in urmatorii 35 de ani - 21 Aug 2015

 
Ghetarii din Asia Centrala s-au topit, de la inceputul anilor 1960, de patru ori mai repede decat media la nivel global si au pierdut 27 la suta din masa lor, potrivit unui studiu publicat luni in revista Nature Geoscience, informeaza AFP.

 Pana in 2050, temperaturile mai ridicate determinate de schimbarile climatice ar putea distruge jumatate din stratul ramas de gheata din zona muntelui Tian Shan, a estimat studiul, potrivit caruia, acest ghetar constituie o sursa esentiala de apa pentru locuitorii din Kazahstan, Kargazstan si Uzbekistan, precum si ai unei parti din nord-vestul Chinei.

"Ghetarii sunt de fapt imense rezervoare de apa. Ei pot echilibra volumul de apa intre anii umezi si cei uscati", a declarat unul dintre coautorii studiului, Doris Duethmann, de la Centrul german de cercetare in domeniul geostiintelor din Potsdam. "Pe parcursul unui an, precipitatiile de iarna sunt stocate pana vara in ghetar, cand acesta se topeste", a explicat cercetatoarea.

Ghetarii din Tian Shan pierd in medie 5,4 miliarde de tone de gheata pe an din anii 1960, iar suprafata lor s-a redus cu circa 3.000 de kilometri patrati. Viteza de reducere a ghetarilor a crescut mult in anii 1970 si 1980.

Potrivit studiului, modelele climatice indica temperaturi de vara mai mari in deceniile urmatoare, de-a lungul celor 2500 km din zona muntilor Tian Shan, facand astfel ghetarii chiar mai vulnerabili decat pana acum, a mentionat studiul.

O crestere cu doua grade Celsius a temperaturilor de vara intre anii 2021 a?? 2050 ar insemna probabil o pierdere suplimentara in volum de 50 la suta a ghetarilor pana la mijlocul secolului al XXI-lea.

"Din moment ce lunile de iarna din regiune sunt foarte uscate si muntii sunt atat de inalti, ghetarii primesc cea mai mare parte din caderile de zapada in cursul verii", a declarat un alt cercetator care a luat parte la elaborarea acestui studiu, Daniel Farinotti.

"Acest lucru inseamna ca o crestere a temperaturii contribuie atat la topirea, cat si la reducerea alimentarii ghetarilor", a mai spus sursa citata.

Peste un miliard de oameni din intreaga lume, in special din Asia si America de Sud, obtin mai mult de jumatate din necesarul lor de apa potabila din topirea sezoniera a zapezii si a ghetarilor. Unele zone aride din Asia Centrala sunt dependente de aceasta sursa de apa.

"Situatia este deosebit de ingrijoratoare, avand in vedere atat continua crestere a populatiei locale, cat si contractia ghetarilor, fenomen care ar urma sa aiba loc din cauza schimbarilor climatice", sustine studiul.

Sursa: AgerpresDa mai departe: