Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3272
Vineri, 7 august 2020
15:50:25

IDILA fara prejudecati dintre frumoasa Cella Delavrancea si legionarul filosof Nae Ionescu - 25 Aug 2015

 
Cand s-a infiripat idila Cellei Delavrancea cu Nae Ionescu e destul de neclar. In scrisorile aripate ale Cellei catre sotul sau, aflat mai mereu pe la mosia din Valcea, referirile la „bietul meu prieten”, „prizonierul” apar abia prin octombrie 1938. (Nae Ionescu fusese „internat” in lagarul de la Miercurea Ciuc, cu un grup de fruntasi legionari, in 1938, dupa instaurarea dictaturii regale. Eliberat dupa asasinarea Capitanului, inchis din nou, eliberat in primavara lui 1939, apoi iarasi inchis si eliberat, in 1940).

 Constantin Argetoianu (pe atunci, consilier regal, dupa ce fusese ministru al Finantelor, interimar  la Interne, si urma sa fie, pentru vreo trei saptamani, premier) n-a pus paza gurii sale slobode in legatura cu subiectul care facea deliciul saloanelor protipendadei.

Noteaza, la 14 ianuarie 1939 (Constantin Argetoianu, Insemnari zilnice, Editura Machiavelli, Bucuresti 2003, vol. VI, pag. 32-33):

„Nae Ionescu care fusese redat circulatiei acum cateva saptamani a fost reintegrat ieri la Mircurea Ciucului. <Fiindca si-a calcat cuvantula??>, spune informatia oficiala. Daduse intr-adevar cuvantul sau ca isi va pune calus la gura, ca numai de trancaneala e bun. In loc sa taca, i-a turuit gura de dimineata pana seara, si numai bine de regim si Rege nu spunea. <O sa termine ca Voda Brancoveanu, o sa vedeti...>. Deocamdata, o termina el, la Ciuc.

Miercuri s-a raspandit zvonul ca Cella Delavrancea, sotia lui Filip Lahovari, fugise la Nae.

IDILA fara prejudecati dintre frumoasa Cella Delavrancewa si legionarul filosof Nae IonescuDa mai departe: