Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3346
Marti, 20 octombrie 2020
09:09:22

Germanii au facut o descoperire pe cat de neobisnuita pe atat de spectaculoasa - 24 Aug 2015

 
Cercetatorii germani au descoperit recent, intr-o cariera de piatra abandonata, un sir neobisnuit de lung de amprente spectaculoase, lasate in urma cu 145 de milioane de ani de un dinozaur ce avea o greutate de aproximativ 30 de tone.

"Este o descoperire neobisnuita, pentru ca sirul de amprente este foarte lung, iar ele sunt intr-o stare de conservare foarte buna", a declarat paleontologul Benjamin Englich, coordonatorul studiului, referindu-se la acel sir de 90 de amprente de dinozaur, care se intind pe o distanta de peste 50 de metri. Diametrul amprentelor este de 1,2 metri.

Profesorul Englich si colegii lui au descoperit acele amprente intr-o regiune din centrul Germaniei, in timp ce efectuau sapaturi intr-o fosta cariera de piatra aflata in localitatea Rehburg-Loccum, in apropiere de Hanovra, miercuri.

Amprentele, care seamana cu cele lasate de elefanti, au fost imprimate in sol in urma cu aproximativ 145 de milioane de ani de un sauropod - un dinozaur dintr-o familie de vietuitoare de mari dimensiuni, cu gaturi si cozi foarte lungi.

"In prezent nu exista un schelet complet de dinozaur care sa fie atat de mare si care a trait in acea perioada. Acest lucru inseamna ca este vorba de o specie pe care nu am A?vazut-oA? din acea era", a spus profesorul Englich.

Amprentele nu sunt doar mari, ci si foarte adanci, a adaugat profesorul german. Urmele lasate in sol de acel sauropod au o adancime de peste 40 de centimetri, sugerand astfel faptul ca animalul in cauza avea o greutate de circa 30 de tone, potrivit estimarilor oamenilor de stiinta.

Expertii in domeniu spera ca amprentele respective ii vor ajuta sa obtina mai multe informatii despre mediul inconjurator din cretacic, o perioada din trecutul Terrei care s-a incheiat in mod misterios in urma cu 65 de milioane de ani, odata cu disparitia in masa a dinozaurilor.

Cele mai mari amprente de dinozaur descoperite vreodata, masurand aproximativ doi metri in diametru, au fost gasite de un arheolog amator in regiunea franceza Jura in anul 2009.

Sursa: MediafaxDa mai departe: