Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3346
Marti, 20 octombrie 2020
09:52:56

EROARE de proportii a oamenilor de stiinta, corectata acum. Pe unde trece in realitate Primul Meridian - 15 Aug 2015

 
Primul Meridian, locul care marcheaza longitudinea de zero grade, a fost deplasat de oamenii de stiinta cu 100 de metri fata de pozitia sa oficiala si trece pe langa un cos de gunoi din Parcul Greenwich, informeaza dailymail.co.uk.

 Mii de turisti viziteaza in fiecare an Observatorul Astronomic Regal din Greenwich si se fotografiaza in momentul in care stau in picioare langa linia care marcheaza Primul Meridian.

Dar, la peste 130 de ani dupa ce oamenii de stiinta s-au pus de acord in privinta locului prin care trece Primul Meridian, cercetatorii au descoperit o eroare in calculele originale.

Folosind tehnologia moderna a sistemului GPS, pozitia acestei linii oficiale a fost mutata cu aproape 101 metri catre est, iar din acest motiv Primul Meridian traverseaza de acum Parcul Greenwich si trece pe langa un cos de gunoi.

Primul Meridian al lumii desparte emisfera estica de cea vestica pe Terra, de la Polul Nord si pana la Polul Sud.

Localizarea sa originala a fost convenita cu ocazia unei intruniri la Washington in 1884, pe baza datelor stiintifice calculate cu ajutorul masuratorilor realizate cu un telescop. Dupa ce localizarea sa a fost stabilita, Primul Meridian a devenit pozitia oficiala ce marcheaza longitudinea de zero grade.

Acea linie a fost apoi folosita pentru a delimita fusurile orare, a definit Timpul Greenwich si reprezinta baza pentru alcatuirea hartilor cu Globul pamantesc.

Totusi, telescoapele utilizate pentru masurarea acestor pozitii sunt afectate de modificarile suferite de rotatia Terrei si de gravitatie.

In schimb, satelitii din sistemul GPS nu sunt afectate de astfel de variatii si, din acest moment, masuratorile lor sunt mai exacte.

"Odata cu progresele facute in tehnologie, schimbarea Primului Meridian era inevitabila", spune Ken Seidelmann, astronom la Universitatea Virginia, coautor al studiului.

Marek Kukula, astronom la Observatorul Regal din Greenwich, spune ca turistii semnaleaza adeseori aceasta eroare, doarece indicatiile furnizate de sistemul GPS pe telefoanele lor mobile nu arata o aliniere perfecta cu Primul Meridian. Reprezentantii Observatorului vor sa marcheze noua pozitie a Primului Meridian pentru a semnala vizitatorilor noua linie ajustata a acestuia.

Nu este pentru prima data cand pozitia recunoscuta a Primului Meridian a fost modificata.

Meridianul Greenwich a fost definit ca locul in care se afla Airy Transit Circle, inca din 1851.

Inainte de acel an, el a fost definit cu ajutorul instrumentelor de tranzit manevrate de astronomul regal Edmond Halley in 1721.

Acea linie marcata in 1721 - care a devenit cunoscuta apoi sub denumirea "Meridianul Halley" - a fost trasata in coltul nord-vestic al Observatorului Greenwich, intre Flamsteed House si Western Summer House.

Acel loc se afla la circa 43 de metri spre vest fata de Airy Transit Circle - o distanta echivalenta cu 0,15 secunde.

Atunci cand a fost numit un alt observator regal, James Bradley, acesta a inlocuit, in 1742, toate echipamentele si a stabilit ca linia este pozitionata la circa 6 metri spre vest spre partea de vest de la Airy Transit Circle - la o distanta de 0,02 secunde.

Acel instrument a definit Meridianul Greenwich pana in 1816, cand John Reed l-a inlocuit cu unul mai mare, montat in aceeasi pozitie, dar pe un stalp vertical.

Meridianul definit cu ajutorul celor doua telescoape este cunoscut sub numele de "Meridianul Bradley" si este utilizat pentru a marca punctul de longitutinde zero in hartile facute de Ordance Survey.

Dupa ce Airy Transit Circle a fost dat in folosinta in 1851, a devenit telescopul principal al lumii, iar Meridianul Greenwich s-a mutat cu aproape 6 metri mai la stanga.

Acestuia i se spune si Meridianul Airy si a fost desemnat Primul Meridian al lumii in 1884.

Autorii studiului, publicat in Journal of Geodesy, spune ca, desi localizarea in sine a meridianului a fost mutata, modalitatea matematica folosita pentru masurarea Timpului Universal - echivalentul modern al Orei Greenwich (Greenwich Mean Time/ GMT) - a ramas "in esenta neschimbata".

Sursa: MediafaxDa mai departe: