Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3272
Vineri, 7 august 2020
15:11:31

DESCOPERIRE de proportii a arheologilor romani despre o importanta asezare daco-romana - 25 Aug 2015

 
Echipa de arheologi a prof. Constantin Barbulescu a stabilit, in urma sapaturilor efectuate in aceasta vara, ca asezarea daco-romana situata pe malul paraului Sarat in Ocnele Mari ar fi fost distrusa in urma unui incendiu devastator in secolul al II-lea d. Hr.

"Sapaturile noastre din aceasta vara din perimetrul vaii paraului Sarat a scos la iveala mai multe artefacte daco-romane din secolelor I si II. Se stia ca dacii buri din zona Ocnelor Mari avea stabilite relatii comerciale cu Imperiul Roman inaintea razboaielor. Pentru ca obiectele gasite aici dateaza de dinaintea acestor razboaie si sunt un amestec al celor doua culturi. De la ceramica pana la obiecte de uz casnic. Cert este insa ca la toate locuintele gasite aici am gasit un strat de arsura iar deasupra nu mai exista nimic. Dar vorbim de un incendiu de proportii. am gasit multe lucruri vitrificate. Nu stim acum cu exactitate daca acest incendiu produs intre anii 150-200 dupa Hristos a dus la disparitia acestei asezari, desi concluziile preliminare spre asta se indreapta", a declarat prof. Barbulescu.

In urma cu patru ani, in imediata apropiere a acestui santier, o echipa de arheologi a gasit centrul acestei asezari cu o cladire de tip administrativ avand de asemenea urmele unui incendiu.

"Aceasta asezare, daca folosim datele pe care le avem acum si aproximam matematic, ar rezulta peste 100 de locuinte dispuse in ava si amonte de aici in valea paraului Sarat. Anul viitor vor fi reluate cercetarile in zona pentru a afla mai multe detalii despre istoria antica a Ocnelor", a mai adaugat prof Barbulescu.

Ocnele Mari este considerat cel mai vechi oras al judetului, fiind atestat de acum 2.000 de ani ca un important centru minier, sarea exploatata aici fiind transportata cu plutele pe Olt si apoi pe Dunare in Imperiul Roman.

Sursa: AgerpresDa mai departe: