Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3314
Vineri, 18 septembrie 2020
12:43:44

De unde stiu oamenii de stiinta ca animalele nu disting culorile? - 21 Aug 2015

 
Pentru a afla daca animalele chiar disting culorile, savantii au condus anumite experimente. Tot ce pot spune ei este ca, pe baza rezultatelor acestor experimente, anumite animale nu pot vedea culorile.

Sa luam cainii, de exemplu. Cainii au putut fi dresati astfel incat sa saliveze atunci cand auzeau anumite note muzicale. Acest fapt a fost posibil pentru ca, atunci cand acele sunete se auzeau, cainii primeau mancare. Apoi, acelasi tip de experiment a fost facut si cu diferite culori. A fost imposibil pentru caini sa distinga care culori erau semnale pentru mancare. Concluzia: cainii nu percep culorile.

Un experiment similar a fost facut si cu pisici. S-a facut o incercare de a dresa pisici diferite sa vina la mancare, ca raspuns la semnale cu sase culori diferite. Insa, pisicile au confundat intotdeauna culoarea lor cu nuanta de gri pe care o vedeau. Deci, se crede ca pisicile nu percep culorile.

Stim ca maimutele si gorilele pot distinge culorile, pentru ca experimentele au dovedit-o. Ele au fost dresate sa isi caute mancarea intr-un dulap, avand una dintre usi pictata intr-o anumita culoare. Nu au mers la usi de alte culori, care nu aveau mancare.

Insa, pana si oamenii de stiinta recunosc ca dovezile care sa arate ca majoritatea animalelor nu pot distinge culorile nu sunt complete. Poate ca alte experimente vor arata ceea ce nu stim deja despre animale. De exemplu, caii pot distinge culorile verde si galben de orice nuanta de gri si intre ele, potrivit unor experimente. Insa, ei nu pot recunoaste rosul sau albastrul ca fiind culori.Da mai departe: