Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3347
Miercuri, 21 octombrie 2020
07:15:52

Cum l-a impiedicat biserica pe Goethe sa devina jurist - 28 Aug 2015

 
In 28 august 1749, s-a nascut Johann Wolfgang von Goethe, personalitate a culturii universale, poet, dramaturg si filosof al culturii: a??Faust”, a??Afinitati elective”, a??Suferintele tanarului Werther” (m. 22 martie 1832).

Johann Wolfgang a fost fiul lui Johann Kaspar Goethe, inalt functionar de stat, si al Catharinei Elisabeth Textor.

De-a lungul intregii sale vieti, Johann Wolfgang von Goethe a scris si trimis peste 10.000 de scrisori.

De timpuriu, a inceput sa iubeasca literatura, pe care o putea gasi in vasta biblioteca de circa 2000 de volume a tatalui sau. Fascinat era si de teatru, in casa parinteasca anual se prezenta un spectacol de teatru de papusi.

In anul 1763,  a asistat la un concert al tanarului Mozart, care atunci avea sapte ani.

Cu ocazia unei calarii in Sessenheim, tanarul Goethe a ajuns intr-o casa parohiala ospitaliera unde s-a indragostit de fiica pastorului, Friederike Brion. Poeziile pe care i le-a dedicat, care mai tarziu au fost numite "Sesenheimer Lieder" au fost prin puterea lor expresiva "inceputul revolutionar al unei epoci lirice noi".

In vara anului 1771, Goethe si-a sustinut disertatia juridica. Nu i-a fost aprobata deoarece continea opinii contrare doctrinelor bisericii.

In mai 1778, in timpul unei calatorii de oficiu la Ilmenau cu Ducele Carl-August spre Berlin, Goethe descopera prezenta unei mine vechi de argint si spera ca comorile acesteia sa-i rezolve dificultatile financiare. Astfel geologia si mineralogia au devenit ocupatii placute ale lui.

In anul 1823, Goethe, se imbolnaveste de inflamatie a pericardului inimii. Dupa ce s-a insanatosit, a devenit mai preocupat de spiritualitate decat inainte. In Karlsbad, face cunostinta cu tanara de 19 de ani, Ulrike von Levetzow, pe care o cere in casatorie. Ea insa il respinge.

La 22 martie 1832, Goethe a murit de pneumonie. Ultimele sale cuvinte, care se pare ca ar fi fost: "Mai multa lumina!", sunt relatate de medicului sau, Carl Vogel.

Descopera iti prezinta principalele semnificatii ale zilei de 28 august:

1885 - S-a nascut Vance Palmer, scriitor, considerat unul dintre intemeietorii teatrului australian (m. 15 iulie 1959).

1899 - S-a nascut Charles Boyer, actor de film american de origine franceza; distins cu Premiul Oscar in 1942 pentru promovarea relatiilor culturale franco-americane ("Lumina de gaz", "Cum sa furi un milion") (m. 26 august 1978).

1917 - A incetat din viata poetul Anton Naum, membru al Academiei Romane (n. 17 ianuarie 1829).

1917 - A incetat din viata prozatorul Calistrat Hogas: "In Muntii Neamtului", "Pe drumuri de munte" (n.19 aprilie 1848).

1917 - S-a nascut dramaturgul Horia Lovinescu, nepotul criticului Eugen Lovinescu: "Citadela sfaramata", "Moartea unui artist" (m. 16 septembrie 1983).

1939 - S-a nascut Rodica Ojog-Brasoveanu, scriitoare de romane politiste: "Cocosatul are alibi", "Buna seara, Melania!" (m. 2 septembrie 2002).

1987 - A incetat din viata scenaristul si regizorul de film John Huston, laureat al Premiului Oscar pe anul 1948 pentru "Comoara din Sierra Madre" si al Premiului "Leul de argint" - "Moulin Rouge": "Noaptea iguanei", "Omul in mantaua de ploaie", "Soimul maltez" (n. 5 august 1906).

1993 - A avut loc o remaniere guvernamentala a cabinetului Nicolae Vacaroiu. Noii ministri: Mircea Cosea - ministru de stat, presedinte al Consiliului pentru Coordonare, Strategie si Reforma Economica; Cristian Ionescu - ministrul comertului; Petre Salcudeanu - ministrul culturii si Alexandru Mironov - ministrul tineretului si sportului.

2006 - Portugalia a inceput sa elibereze primele pasapoarte biometrice.

2006 - Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, a cerut, la Berlin, comunitatii internationale sa se opuna "amenintarii" Iranului care incearca, potrivit lui, "sa castige timp" pentru a se dota cu arma nucleara.Da mai departe: