Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3347
Miercuri, 21 octombrie 2020
07:49:12

Constantin Brancoveanu, printul aurului, si reteaua de spioni pe care o detinea - 15 Aug 2015

 
In 15 august 1714,Constantin Brancoveanu, domn al Tarii Romanesti din 1688, si cei patru fii ai sai au fost decapitati la Constantinopol.

a??Logofete a?? i-au spus boierii a?? noi cu totii pohtim sa ne fii domn. a?? Dar ce asi vrea eu cu domnia? De vreme ce ca un domn sint la casa mea, nu-mi trebuieste sa fiu; ear ei zisera: Ne rugam nu lasa teara sa intre alti oameni, sau rai sau nebuni, sa o strice, ci fii! Si-l luara de mani si-l impingea de la spate si acolea fiind si un capegiu imparatesc pentru trebi imparatesti, il dusease si pre el la Mitropolie; si dusera caftan la capegi-basa al imparatului de au cetit molitvele de domnie si au mers de i-au sarutat mana, zicandu-i: Multi ani!”

Asa a inceput una dintre cele mai luminate si indestulate domnii din istoria Tarii Romanesti. Contextul politic al acelei vremi facea ca domnitorul unei tari, indeosebi al uneia din Balcani, sa se asemene cu un acrobat care practica mersul pe sarma sub o prapastie adanca. Pozitionarea geografica a tarii ii aducea la granita unele dintre cele mai de temut popoare ale vremii: pe de o parte imperialii, pe de cealalta parte, turcii si tatarii.

Printul aurului

Intr-o atare situatie, intelepciunea celui care fusese vel logofat a oferit solutia ideala: compromisul. Brancoveanu avea grija sa satisfaca cererile imperialilor, furnizandu-le informatii si nerefuzandu-le serviciile solicitate, toate acestea fara a deranja fragilele relatii cu Poarta otomana. Insa austriecii nu se multumesc doar cu atat si urmaresc sa supuna Tara Romaneasca, manati de speranta ca resursele acesteia i-ar fi putut ajuta sa isi sustina nevoile materiale generate de lungile razboaie cu turcii. In final, expeditia austriaca condusa de generalul Heissler a fost zdrobita de trupele romanesti ajutate de cele turcesti si de un corp de ostasi unguri numiti "curuti". In acel an, 1690, s-a dat prima si ultima batalie de sub Constantin Brancoveanu. Austriecii au fost nevoiti sa se multumeasca numai cu ceea ce le daruia domnul roman, insa relatiile dintre acestia si Tara Romaneasca au inceput sa se imbunatateasca: Brancoveanu le oferea stiri despre ceea ce se petrecea la turci si ii aproviziona, iar imperialii i-au recunoscut titlul de "principe al imperiului" in data de 30 ianuarie 1695.

 Citeste aici continuarea! 

Descopera iti prezinta principalele semnificatii istorice pentru 15 august:

1675 - A fost infiintat Observatorul astronomic de la Greenwich. In 1948, Observatorul a fost transferat in castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea cladire a observatorului, construita de Wren, s-a pastrat pana in prezent, si este inconjurata de un parc in centrul Londrei.

1769 - S-a nascut Napoleon Bonaparte, imparat al Frantei (1804-1814, 1815) (d. 5 mai 1821)

1771 - S-a nascut prozatorul Sir Walter Scott, creator al romanului istoric englez si european ("Ivanhoe", "Rob Roy") (d. 21 septembrie 1832).

1888 - A aparut, la Bucuresti, cotidianul "Adevarul"; primul director a fost Alexandru V. Beldiman.

1892 - S-a nascut fizicianul Louis Victor Pierre de Broglie, laureat al Premiului Nobel; a pus bazele mecanicii ondulatorii (d. 19 martie 1987).

1896 - S-a nascut regizorul de teatru si film Sica Alexandrescu; a fost vreme indelungata regizor al Teatrului National din Bucuresti (d. 6 august 1973).

1903 - S-a nascut medicul Stefan Milcu, creatorul endocrinologiei moderne in Romania, membru titular al Academiei Romane.

1936 - A incetat din viata Grazia Deledda, prozatoare, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1926 : "Soare de vara", "Peisaje sarde", "Cosima" (n. 27 septembrie 1871)

1967 - A incetat din viata pictorul belgian RenI? Magritte, reprezentant al suprarealismului (n. 21 noiembrie 1898)

1992 - A murit Anda Calugareanu (Anca Miranda Calugareanu), actrita si interpreta de muzica usoara si folk (n. 24 octombrie 1946)Da mai departe: