Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3346
Marti, 20 octombrie 2020
09:34:32

Cine a ridicat primul zmeu? - 16 Aug 2015

 
Inaintea inventarii avioanelor, zmeele erau folosite si in scopuri militare. Un zmeu, de exemplu, avea 11 metri lungime si putea sa ridice un om la 30 de metri in aer.

Istoria zmeului este asa de lunga incat nimeni nu stie cu exactitate cine l-a inventat. Unii spun ca un grec pe nume Archytas, care a trait undeva in secolul 4 I.Hr, a fost primul care l-a inventat, dar zmeele pluteau in tarile orientale cu mult inainte.

In China, zmeul a fost intotdeauna un element important la festivitati. In ziua noua din luna noua este o mare celebrare numita "The Feast of High Flight". Cerul este brazdat de o multitudine de zmee de toate formele si marimile. Multe dintre zmee au forma unui peste, broaste si pasari. Acesta nu este un festival doar pentru copii, ci si adultii participa la jocuri, ei avand chiar lupte de zmee, unde varful unui zmeu are sticla taioasa si este folosita pentru a taia adversarului coarda celuilalt.

In tarile Vestice, zmeul a fost folosit pentru treburi mai serioase. In 1752 Benjamin Franklin a ridicat un zmeu de matase intr-o furtuna si l-a folosit pentru a dovedi ca fulgerul si electricitatea sunt acelasi lucru. Chiar si inainte de Franklin, oamenii au ridicat zmee cu termometre pentru a invata despre temperatura din nori. La sfarsitul secolului 19 zmeele erau ridicate le ordinea zilei pentru a masura starea vremii. Ele erau echipate cu aparate de masurat temperatura, viteza vantului si umiditatea din aer. Unele dintre ele erau ridicate aproape de 4 mile. Pentru a putea atinge inaltimea asta, erau folosite mai multe zmee, atasate unul de celalalat. Sforile zmeului erau facute din corzi de pian care erau atat de usoare incat un kilometru de coarda de pian cantarea doar 7 kg, dar erau suficient de rezistente incat sa ridice 110 kilograme fara sa se rupa.

Inaintea inventarii avioanelor, zmeele erau folosite si in scopuri militare. Un zmeu, de exemplu, avea 11 metri lungime si putea sa ridice un om la 30 de metri in aer.Da mai departe: