Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3346
Marti, 20 octombrie 2020
09:11:30

Cine a inventat masina de cusut? - 15 Aug 2015

 
Prima masina de cusut a fost inventata de un englez, in 1790.

 Exista o poveste despre un explorator care a ajuns intr-un colt indepartat al lumii, unde se astepta sa nu gaseasca nicio urma de civilizatie. Insa i-a intalnit locuitorii de acolo, iar, spre marea lui surprindere, in coliba sefului de trib a gasit o masina de cusut. Cumva, bastinasii au obtinut o masina de cusut de la cel mai apropiat avanpost civilizat.

Cusutul este atat de important pentru om, incat cineva trebuia sa-l inventeze. Intrebarea era: cine va inventa una primul?

Prima masina de cusut a fost inventata de catre englezul Thomas Saint. In 1790 a patentat o masina care avea multe din caracteristicile masinilor de cusut din ziua de azi, si era facuta sa lucreze in special cu piele. Dar nu a fost niciodata folosita, astfel ca inventatorul ei nu a putut profita de pe urma ei.

In 1810, germanul Balthasar Krems a inventat o masina automata cu ata de cusut, dar nu si-a patentat niciodata inventia, care nici nu functiona prea bine de altfel.

In 1830, croitorul francez Barthelemy Thimmonier inventeaza prima masina de cusut functionala in adevaratul sens al cuvantului. Masina lui Thimmonier folosea doar un fir de ata si un ac de cusut incarligat care facea o singura cusatura cu lant dintr-un fir, utilizata la broderii. Inventatorul ei a fost aproape omorat de un grup de croitori francezi care au dat foc intregii fabrici de confectii de teama somajului pe care il putea cauza noua inventie.

Intre timp, in New York, un om pe nume Walter Hunt inventa aproape in acelasi timp cu Thimmonier, o masina de cusut care continea un ac curbat ce avea la capat o bucla in care se baga firul de ata. Mai tarziu, el a pierdut interesul pentru inventii, pentru ca avea ideea preconceputa ca inventiile cauzau somaj. El nu a patentat aceasta inventie, dar 12 ani mai tarziu, Elias Howe era cel care facea acest lucru pentru "un proces care folosea fire din doua surse diferite".

Productia de masa a inceput de abia in anii 1851, cand Isaac Singer a construit prima masina de cusut in care acul facea miscari de sus in jos mai mult decat dintr-o parte in cealalta, acul fiind controlat prin intermediul unei pedale. Masinile de cusut anterioare foloseau manivele. Masina de cusut a lui Singer folosea acelasi principiu patentat de Howe, motiv pentru care Elias Howe l-a dat in judecata pe Singer pentru incalcarea brevetului, proces pe care l-a si castigat.Da mai departe: