Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3356
Joi, 29 octombrie 2020
10:43:39

Ce este celuloza? - 17 Aug 2015

 
Partile moi din corpul plantelor sunt compuse, in mare parte, din celuloza. Celuloza este cea care face ca o planta sa se indoaie si sa fie flexibila.

Aproape toate plantele verzi isi produc celuloza pentru uz personal. Aceasta este formata din aceleasi elemente chimice ca si zaharul, adica hidrogen, carbon si oxigen. Aceste materiale se gasesc si in apa si aer. Zaharul care se formeaza pe frunze este dizolvat in seva plantelor si se infiltreaza prin corpul plantei.

Majoritatea zaharului dintr-o planta actioneaza acolo unde are loc o crestere sau regenerare a acesteia, iar o parte din zahar se transforma in celuloza. Planta foloseste celuloza pentru a construi peretii unor noi celule.

Celuloza este unul dintre acele produse naturale pe care omul nu il poate replica in laborator. Insa, desigur, omul poate da celulozei multe utilizari. Poate obtine celuloza din plante abia dupa ce aceasta moare, iar toata umiditatea sa este evaporata.

De exemplu, bumbacul crud este una dintre cele mai pure forme ale celulozei din natura, iar omul ii foloseste fibrele pentru imbracaminte.

Celuloza formeaza o mare parte din mancaruri precum salata verde, telina si taratele. Omul nu poate digera celuloza. Totusi, ea are un rol important prin faptul ca furnizeaza o cantitate importanta de furaj. Caprele, camilele si alte animale ce au o anumita bacterie in organism, pot digera celuloza cu ajutorul acelui organism.

Celuloza este un material crud valoros, folosit de oameni si pentru a crea o varietate de produse interesante si folositoare. Bumbacul contine celuloza in proportie de 99.8%.

Acesta este, probabil, cel mai remarcabil exemplu privind ceea ce omul poate face cu fibrele de celuloza. Atunci cand bumbacul este tratat cu un amestec de acid azotic si sulfuric, obtinem un explozibil.

Celuloza tratata chimic deriva intr-o seama de alte produse. Unele dintre ele sunt baze pentru filme fotografice, inlocuitori pentru lac, fibre precum vascoza pentru tesut, celofan si alte obiecte din plastic. Celuloza poate fi folosita si in fabricarea hartiei.Da mai departe: