Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3346
Marti, 20 octombrie 2020
09:33:33

Ce este azbestul? - 13 Aug 2015

 
Se crede ca azbestul este o inventie moderna, insa acesta este cunoscut si folosit de sute de ani. In tempele din antichitate, azbestul era folosit la fitilele tortelor si pentru a proteja focul aprins in altare.

Romanii foloseau azbestul in urma cu 2.000 de ani, pentru indoirea straturilor care conservau cenusa decedatilor, atunci cand corpurile lor neinsufletite erau arse in crematoriu.

Exista chiar si o legenda care spune ca Charlemagne avea o fata de masa din azbest. O spala punand-o in apropierea focului, pentru a arde petele.

„Asbestos” este un cuvant de origine greaca, ce inseamna „de nears” sau „de neoprit”. Astazi, folosim cuvantul pentru un grup de minerale fibroase rezistente la foc.

Mineralele care compun azbestul difera, mai ales, la nivelul compozitiei. Fiecare are o forta diferita, flexibilitate si folosinta distincte. Din punct de vedere chimic, azbestul, de obicei, este format din silicati de limeta si magneziu si, uneori, poate contine fier.

Din cauza compozitiei sale din fibre, azbestul este similar cu bumbacul si lana, insa are avantajul de a fi rezistent la foc sau caldura. Acest aspect il face valoros pentru industrie, iar stiinta nu i-a gasit, inca, un inlocuitor.

Niciun alt mineral cunoscut nu poate fi transformat in ata sau fibre, in haine sau cearsafuri. Lucratorii expusi la foc poarta, de obicei, costume facute din azbest - inclusiv casca, manusile, costumul si ghetele.

Azbestul poate rezista la temperaturi de 1.090 - 1.650 de centigrade, iar unele tipuri de azbest pot supravietui chiar si la temperaturi de 2.760 de grade!

Produsele din Statele Unite ale Americii inseamna aproape o jumatate din produsele de azbest din lume, insa mai putin de 5% din materialul pur se gaseste pe acel teritoriu. Aproape 75% din proviziile de azbest globale se gasesc in Quebec, Canada.

Azbestul se gaseste in anumite tipuri de roci si, uneori, sunt necesare lucrari miniere si tratarea a aproape 45 de tone de roca, pentru a obtine o tona de fibra de azbest.Da mai departe: