Home | Promovare si parteneri | Oameni adevarati | Termeni si conditii | Contact
Star Press - Ziar electronic Constanta
Editia online nr. 3356
Joi, 29 octombrie 2020
10:33:32

OPERATIUNEA Mincemeat, a€¯omul care nu a existat niciodataa€¯ si valiza de documente care aveau sa ingenuncheze Axa - 16 Aug 2015

 
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ofiterii britanici de inteligenta au reusit sa execute una dintre cele mai de succes deceptii pe vreme de razboi din istorie: Operatiunea Mincemeat (carne tocata, n.r.).

In aprilie 1943, un cadavru in descompunere a fost descoperit plutind pe coasta din Huelva, sudul Spaniei. Documentele il identificau drept maiorul William Martin, din cadrul Marinei Regale Britanice. De incheietura sa era atasata o valiza. Cand inteligenta nazista a aflat despre valiza ofiterului inecat, dar si despre eforturile britanicelor de a o obtine, au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a obtine acces la documentele maiorului.

Cu toate ca Spania era oficial neutra in confruntarile din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, o mare parte a fortelor sale armate era de partea Germaniei. Nazistii au reusit astfel sa gaseasca un ofiter la Madrid care sa ii ajute. Ei au descoperit astfel o scrisoare de la autoritatile militare din Londra catre un ofiter senior din Tunisia, document in care se indica faptul ca fortele Aliatilor se pregateau sa traverseze Mediterana de pe pozitiilor lor din Africa de Nord si sa atace Grecia controlata de Germania si Sardinia.

Informatiile i-au permis lui Adolf Hitler sa transfere trupele germane din Franta in Grecia, inainte a ceea ce credea a fi o invazie masiva a inamicilor. In realitate, totul a fost o minciuna.

Cadavrul barbatului ”inecat” fusese luat de la o morga din Londra de catre ofiterii britanici de inteligenta Charles Cholmondeley si Ewen Montagu, cei care au orchestrat operatiunea. Cadavrul a fost transportat si aruncat pe coasta spaniola, iar cand acestia l-au recuperat, autoritatile au inceput sa faca presiuni pentru obtinerea documentelor false, astfel incat sa-i convinga pe nazisti de autenticitatea lor.

Nazistii au fost luati prin surprindere cand 160.000 de soldati ai Aliatilor au invadat Sicilia, pe 10 iulie 1943. Operatiunea Mincemeat a insemnat nu doar salvarea vietilor a mii de soldati Aliati, ci si o victorie insemnata impotriva liderului italian Benito Mussolini.

Sursa: HistoryDa mai departe: